PSD și PNL ne-au distrus! Românii, de 11 ori mai săraci decât media europeană
PSD și PNL ne-au distrus în cei 34 de ani de postdecembrism. România are o avere financiară medie pe cap de locuitor care o plasează la o distanță uriașă de media europeană. Până și bulgarii stau mai bine la acest capitol.
Informația a fost comunicată de oficialul unei bănci private de pe piața românească.
Astfel, averea medie pe cap de român este de 5.823 euro, în timp ce media la nivel european este de 65.209 euro, a declarat, marți, Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management România.
„Se observă o discrepanță foarte mare între averea acumulată la nivel european şi averea acumulată în România. Discrepanța, din punctul meu de vedere, este mult mai mare decât cea dintre salariile obținute în momentul de fața în România şi salariile obținute în alte țări ale lumii”, a continuat Popovici.
El a indicat European Financial Management Association (EFMA) drept sursă a datelor și a precizat că acestea se referă la anul 2022.
Directorul OTP a explicat că averea financiară se referă la sumele plasate în depozite bancare, fonduri de investiții, fonduri de pensii și asigurări de viață cu capitalizare.
Bulgarii au o avere medie pe cap de locuitor mai mare decât românii. Averea unui german, de 14 ori mai mare decât a unui român
Popvici a adăugat că, în afară de averea financiară, mai există averea din zona real estate, formată din investiții în imobile şi terenuri.
Potrivit sursei citate, averea medie financiară în alte țări din regiune este semnificativ mai ridicată decât în România. Astfel, în Bulgaria acest indicator ajunge la 7.778 de euro, în Polonia, la 11.249 de euro iar în Ungaria, la 12.058 euro.
În Marea Britanie, care a ieșit din Uniunea Europeană în urma Brexit-ului, averea medie pe cap de locuitor este de 112.318 euro, iar în Germania, principala economie de pe continent, ajunge la 83.903 de euro.
Conform datelor prezentate de oficialul băncii private, depozitele bancare reprezintă, în medie, 68% din averea financiară a românilor.
O componentă importantă o reprezintă fondurile de pensii, cu 18,5%.
Fondurile de investiții reprezintă în România doar 3,73% din totalul averii medii pe cap de locuitor, în timp ce media europeană se situează la nivelul de 10%.