Dosarul „Şi eu am omorât oameni! Dezvăluiri şocante din Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean” Sibiu
Dosarele pentru ucidere din culpă deschise ca urmare a publicării articolului „Şi eu am omorât oameni! Dezvăluiri şocante din Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean” sunt într-un impas: procurorii spun că identifică „destul de greu” cadrele medicale cu pregătire superioară care să verifice actele întocmite în secția ATI Covid de la Sibiu, scrie Turnul Sfatului.
Pe lângă cele 13 dosare de ucidere din culpă deschise de procurorii sibieni la finele anului 2021, alte sesizări au venit din partea aparținătorilor care au citit articolul „Şi eu am omorât oameni! Dezvăluiri şocante din Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean”, publicat de Turnul Sfatului în martie 2021. Este vorba de un articol care a stârnit emoție la nivelul întregii țări ca urmare a dezvăluirilor referitoare la modul în care pacienții bolnavi de Covid erau sedați de cum intrau în secția ATI a Spitalului Clinic județean Sibiu, întregul mod de tratare a bolnavilor de aici fiind pus sub semnul întrebării.
Dosarele penale deschise în decembrie 2021 sunt în continuare în lucru, spune Bogdan Nicolae Dancu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. „În prezent, cercetările se desfășoară sub suspiciunea de ucidere din culpă, eventual malpraxis la personalul medical. Dar există o mare prolemă de procedură în ceea ce privește persoanele care își aduc aportul la expertize. Avem medici, cu un anumit grad profesional, care nu pot fi verificați de malpraxis decât de medici cu un statut profesional superior sau de același nivel. Este destul de greu găsim doctori de același nivel, care să ne ajute să verificăm modalitățile de acordare a îngrijirilor medicale. Analiza se face pe acte, nu prin exhumarea celor decedați. Împrejurările relevante vrem să le stabilim prin analiza documentelor medicale”, a arătat prim-procurorul Bogdan Nicolae Dancu, într-o conferință de presă organizată după prânzul zilei de marți.
În ciuda intereselor vindicative ale unor cadre medicale din Sibiu, prim-procurorul sibian a arătat că asistenta medicală care – sub acoperirea anonimatului – a relatat pentru Turnul Sfatului detalii din secția ATI nu a fost pusă sub acuzare. Bogdan Dancu a arătat că dreptul de a reclama sau face sesizări este unul constituțional.