Parlamentul Ungariei a ratificat aderarea Suediei la NATO
Parlamentul Ungariei a ratificat cererea Suediei de aderare la NATO, eliminând ultimul obstacol major în calea accederii sale la alianță.
Propunerea a fost adoptată cu 188 de voturi pentru și 6 voturi împotrivă, notează Telex.hu. Reprezentanții opoziției au aplaudat rezultatul.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat votul, afirmând că „aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri”.
„Astăzi este o zi istorică. Parlamentele tuturor statelor membre NATO au votat în favoarea aderării Suediei la NATO”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson.
„Suedia este pregătită să își asume responsabilitatea pentru securitatea euro-atlantică”, a adăugat el.
Vorbind în fața parlamentului înainte de vot, premierul ungar Viktor Orbán a declarat că a recomandat parlamentarilor să voteze în favoarea aderării Suediei la NATO, deoarece aceasta consolidează „securitatea Ungariei [și va lucra pentru a pune capăt] crimelor și distrugerilor [din Ucraina], unde sute de mii de oameni au murit și milioane de oameni au fugit din țara lor”.
Cele două țări au semnat un nou acord militar în timpul unei conferințe de presă comune în capitala ungară, în care Suedia a promis să vândă patru noi avioane Gripen, care se vor adăuga celor 14 avioane cumpărate anterior de Ungaria.
Luna trecută, Turcia și-a dat aprobarea pentru aderarea țării nordice la NATO, lăsând Ungaria ultima țară care mai trebuia să facă acest lucru – în ciuda asigurărilor date de Orbán că nu va fi ultimul membru NATO care va semna.
Răsturnarea de situație a avut loc după ce liderul grupului parlamentar Fidesz, aflat la putere, a sugerat săptămâna trecută ca problema să fie ridicată în parlamentul ungar luni, când acesta era așteptat să se redeschidă după vacanța de iarnă.
Suedia și-a depus candidatura pentru a deveni membru NATO în mai 2022, după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina.
Acest rezultat pune capăt unor luni de incertitudine în ceea ce privește candidatura statului nordic, Ungaria fiind ultimul dintre cei 31 de membri NATO care mai trebuia să ratifice aderarea Suediei la alianță.
Odată cu aderarea Suediei la NATO, după Finlanda, Vladimir Putin a obținut ceea ce a încercat să evite – o extindere a alianței.
Stockholm a renunțat la politica de nealiniere pentru o mai mare siguranță în urma invaziei Rusiei.
Aderarea Finlandei la NATO a dus, de asemenea, la extinderea graniței directe a Rusiei cu alianța.