Preşedintei ungare i se cere demisia după ce a graţiat un pedofil
Presiunea asupra şefei statului maghiar, căreia i se cere demisia, a crescut, săptămâna aceasta, după ce s-a aflat că a acordat graţierea prezidenţială unui bărbat condamnat drept complice într-un caz de abuz sexual asupra unui copil, potrivit AP.
Partidele de opoziţie din Ungaria spun că preşedintele Katalin Novak, fost ministru al familiei şi aliat apropiat al premierului Viktor Orban, nu mai este aptă să ocupe funcţia după ce l-a graţiat anul trecut pe fostul director adjunct al unui centru de stat pentru copii.
Bărbatul a fost condamnat la peste trei ani de închisoare în 2018 pentru că a ajutat la muşamalizarea abuzurilor sexuale comise de directorul instituţiei, care a fost la rândul său condamnat la opt ani de închisoare pentru că a abuzat cel puţin 10 copii între 2004 şi 2016.
Novak, care a emis graţierea împreună cu alte aproximativ douăzeci de persoane cu ocazia vizitei Papei Francisc în Ungaria din aprilie 2023, a negat că a acţionat în mod necorespunzător şi a respins apelurile pentru o explicaţie oficială a deciziei sale.
„Sub preşedinţia mea nu au existat şi nu vor exista graţieri pentru pedofili, aşa cum a fost în acest caz”, a declarat ea în timpul unei conferinţe de presă, marţi.
Toate partidele de opoziţie din Ungaria au cerut demisia lui Novak. Coaliţia Democratică, cel mai mare dintre partide, a iniţiat o procedură de etică împotriva ei în parlament.
Joi, un deputat al Coaliţiei Democrate a înmânat o scrisoare reprezentanţilor Bisericii Catolice din Ungaria pentru a o transmite Papei Francisc, spunând că Novak a „servit păcatul” prin acordarea graţierii cu ocazia vizitei suveranului pontif.
Parlamentarul Olga Kalman a declarat că graţierea a şters cazierul judiciar al fostului director adjunct al casei de copii şi i-a permis acestuia să lucreze din nou printre copii.
„Această graţiere înseamnă că, de acum înainte, nu mai are cazier judiciar şi nu i s-a mai interzis să-şi practice meseria. Din momentul graţierii sale, el poate să se întoarcă să lucreze într-un orfelinat”, a declarat Kalman pentru AP.
Într-o postare pe Facebook, marţi, unul dintre supravieţuitorii abuzurilor sexuale, Mert Pop, a scris într-un comentariu că decizia lui Novak „privează victimele de justiţia cuvenită” şi că „obscuritatea care îl înconjoară pe infractorul graţiat provoacă o îngrijorare profundă în rândul celor care au suferit, dar şi în societate în general”.
În timp ce controversele au crescut joi, Orban a declarat într-o înregistrare video pe Facebook că a propus un amendament la Constituţia Ungariei care ar împiedica persoanele condamnate pentru crime împotriva copiilor să primească graţierea prezidenţială.
„Nu există milă pentru infractorii pedofili, aceasta este convingerea mea personală”, a spus Orban. „Este timpul să rezolvăm această problemă”.
Fostul ministru al Justiţiei din Ungaria, Judit Varga, a fost, de asemenea, criticat, deoarece era necesară aprobarea sa pentru ca graţierea să intre în vigoare din punct de vedere legal. Se aşteaptă ca Varga să se afle în fruntea listei de candidaţi la Parlamentul European din partea partidului Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria, atunci când vor avea loc alegeri în această vară.
Un protest împotriva deciziei lui Novak a fost convocat pentru vineri în faţa palatului prezidenţial din Budapesta.