Connect with us

Șeful Asociației Ofițerilor în Rezervă: Fără suficienți rezerviști, va trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu

După ce șeful Armatei, gen. Gheorghiță Vlad, a avertizat că România are nevoie rapid de o nouă lege privind pregătirea populației pentru apărare, șeful Asociației Ofițerilor în Rezervă spune că se poate ajunge din nou la armată obligatorie, în lipsa unei actualizări a legislației actuale.

Șeful Statului Major al Apărării (SMA), generalul Gheorghiță Vlad, a explicat pentru Radio Europa Liberă că instituția are acum aproximativ 80.000 de militari profesioniști.

Ce nu precizează generalul este, însă, faptul că numai o parte a celor 80.000 de angajați ai Armatei este așa numita „forță combat”, adică militari pregătiți pentru luptă.

În proiectul de lege aflat la Comisiile de Apărare de la Camera Deputaților și de la Senat, Ministerul Apărării a propus ca tinerii de până în 35 de ani, bărbați și femei deopotrivă, să poată merge la Armată – cu statut de militari în termen voluntari – și să învețe să tragă cu o armă sau să supraviețuiască în medii dificile, de pildă.

Doritorii ar urma să facă pregătirea voluntar, precizează generalul (r) Virgil Bălăceanu, timp de patru luni, și ar urma să fie plătiți, la finalul stagiului, cu patru salarii medii pe economie. Banii ar veni de la Ministerul Apărării.

Șeful Armatei, generalul Vlad, ar dori ca cel puțin câteva mii de tineri români să învețe cât mai repede:

să tragă cu arma;

să se orienteze într-un mediu dificil;

să supraviețuiască într-un mediu dificil;

să știe să se protejeze împotriva armelor chimice;

să-și facă o decontaminare personală.

Aceștia ar urma să-i înlocuiască treptat pe rezerviștii care acum au, în medie, 48 de ani.

Șeful Armatei spune că unitățile militare au arme, uniforme și tot ceea ce mai este necesar pentru pregătirea militară a doritorilor.

Președintele Asociației Ofițerilor în Revervă, generalul (r) Virgil Bălăceanu, explică pentru Europa Liberă că proiectul de lege de la Parlament privind pregătirea populației pentru apărare prevede că foștii soldați și gradați (militarii cu grade mici) pot fi convocați pentru luptă doar până împlinesc 55 de ani.

După această vârstă, sunt considerați prea bătrâni pentru a lupta pe front, cu echipament de zeci de kilograme în spate.

Calculele arată că, în cel mult șapte ani, în 2031, Armata nu va mai avea rezerviști disponibili dacă această capacitate nu este întinerită rapid.

Așa se explică declarația de avertisment a șefului SMA, crede generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.

În cazul rezerviștilor foști ofițeri și a maiștrilor militari, limita de vârstă pentru rechemarea în activitatea militară este de 63 de ani, adaugă președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă.

Generalul Virgil Bălăceanu a lucrat în Armată 40 de ani și a condus trei brigăzi diferite. Cu această experiență în CV, Virgil Bălăceanu avertizează: dacă Armata nu va mai avea rezerviști, atunci „va trebui să introducem serviciul militar pe timp de pace”.

El spune că eforturile Ministerului Apărării de a convinge mai mulți tineri să se apere nu au dat roadele așteptate.

„Din 2017, doar 3.000 de rezerviști noi au apărut din cei 10.000 pe care se miza”, adaugă generalul Virgil Bălăceanu. Indemnizația primită de aceștia de la stat a fost cuprinsă între 800 și 1.200 de lei pe lună.

Facebook