ZF: Cum au deschis mallurile şi mâncarea fast-food calea spre obezitate de la vârste fragede. Numărul copiilor cu diabet s-a dublat în 10 ani

Alimentaţia nesănătoasă generează obezitate la copii, iar fenomenul este în creştere alarmantă în Europa şi întreaga lume, avertizează medicii, notează Ziarul Financiar.
Potrivit sursei citate, o cauză care a dus la amplificarea acestei tendințe este mâncarea fast-food și promovarea acesteia sub forma meniurilor atractive pentru copii, cu personaje din desene animate.
De fapt, sunt aceleaşi produse de la adulţi, dar în porţii mai mici. Ce au în plus este însă un marketing extrem de bine pus la punct, care îi face pe cei mici captivii consumului de produse fast-food, scrie sursa citată.
Într-o declarație pentru ZF, dr. Iuliana Filip, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, subliniază că peste 215.000 de copii români cu o problemă cu greutatea, adică sunt fie obezi, fie supraponderali, din cele mai recente date ale Societăţii Române de Chirurgie Metabolică, aferente anului 2024.
Când nouă din zece copii consumă dulciuri în fiecare zi şi jumătate dintre ei beau cel puţin de câteva ori pe săptămână băuturi carbogazoase, conform Reveal Marketing Research, bolile cronice (cum este diabetul, spre exemplu) au calea deschisă, explică dr. Iuliana Filip.
„Mâncarea de tip fast-food este concepută să aducă satisfacţie rapidă la nivelul papilelor gustative – conţine mult zahăr, sare, grăsimi şi arome puternice care atrag în mod natural gusturile copiilor. Textura crocantă şi combinaţiile de arome sunt plăcute tocmai pentru ca aduc rapid o stimulare la nivel senzorial, apoi la nivelul sistemului limbic nevoile emoţionale sunt atinse“, potrivit dr. Iuliana Filip.
Ea atrage atenţia că alimentaţia este o nevoie fiziologică de bază, conform piramidei lui Maslow, iar în cazul copiilor, o alimentaţie de bună calitate, bogată în nutrienţi, completată de activitate fizică regulată reprezintă calea spre sănătate şi creştere optimă pentru cei mici.
Imaginea care face cât 1.000 de cuvinte
Dr. Andrei Stanciu, medic specialist psihiatrie pediatrică, a analizat cât de mult influenţează imaginea personajelor din desene animate dorinţa copiilor de a consuma produse fast-food.
„Pentru mintea unui copil, a vedea personajele preferate pe ambalajul unui meniu de fast-food înseamnă a fi invitat într-o poveste familiară şi distractivă – un mesaj irezistibil care poate eclipsa realitatea nutriţională. Această influenţă vizuală şi emoţională sporeşte dorinţa de a obţine produsul şi, implicit, creşte consumul de alimente nesănătoase“, potrivit dr. Andrei Stanciu.
Cum se traduce acest marketing? Copiii insistă ca părinţii să le cumpere aceste produse, iar cei din urmă cedează presiunii celor mici.
Medicul Andrei Stanciu a oferit câteva exemple ale măsurilor luate de mai multe ţări pentru a-i proteja pe cei mici.
Astfel, în Chile exită o lege din 2016 care interzice folosirea personajelor de desene animate, a mascotelor de brand, a animaţiilor sau a jucăriilor în promovarea produselor bogate în zahăr, sare ori grăsimi, destinate copiilor sub 14 ani, iar cadourile de tip jucărie la meniurile pentru copii au fost de asemenea eliminate prin lege.
În Mexic în 2018 s-au introdus restricţii care au interzis mascotele şi personajele pe ambalajele produselor alimentare nesănătoase. La raft, dulciurile şi gustările cu valoare nutritivă scăzută au trebuit să renunţe la ambalajele cu desene atractive.
În San Francisco (Statele Unite) este o ordonanţă ce interzice oferirea de jucării cadou împreună cu meniuri pentru copii ce depăşesc anumite limite de calorii, zahăr sau grăsimi Taiwan a limitat publicitatea TV la orele de vârf şi a impus inclusiv o interdicţie asupra promovării jucăriilor gratuite la meniurile pentru copii.
Şi în ţări precum Canada, Norvegia, Marea Britanie, Irlanda, Suedia sunt diverse forme de reglementare a publicităţii alimentare către minori, potrivit informaţiilor adunate de dr. Andrei Stanciu.
