Av. Adrian Toni Neacșu, avertisment despre sistemul orwellian de „credit social”

Av.Adrian Toni Neacșu avertizează că asemănările dintre noile măsuri de control propuse de Guvernul Bolojan și sistemul de credit social din China nu sunt întâmplătoare.
Într-o analiză postată pe Facebook, avocatul Adrian Toni Neacșu subliniază că sistemul de credit social din China se bazează pe o supraveghere permanentă a cetățenilor, cu scopul de a le distribui drepturi în funcție de comportamentul lor.
Redăm integral mesajul transmis de avocatul Adrian Toni Neacșu:
„China este singura țară din lume care a implementat un sistem general de monitorizare și supraveghere continuă a comportamentului public, juridic, social, civic și fiscal al cetățenilor ei.
Obiectivul principal al acestui sistem orwellian de „credit social” este acela de a crea o societate „de încredere”, recompensând comportamentele considerate bune și sancționându-le pe cele considerate negative.
Pe baza datelor culese de la bănci, instanțe și poliție, fisc și primării, administrație, ba chiar și de pe rețelele sociale, fiecărui cetățean i se atribuie un scor de credit social (de la 1 la 1000 – să-i spunem scala credibilității sociale, de cetățean model, de încredere).
Scorul este influențat, de pildă, de plata la timp a facturilor, de plata sau nu a amenzilor contravenționale și a datoriilor fiscale, dar și de participarea la acțiuni civice și implicarea activă în comunitate.
Scorul individual de credit social pe care îl ai îți poate aduce recompense sau, mai ales, sancțiuni și este esențial pentru a stabili întinderea drepturilor pe care le ai. Se întocmesc liste negre (cei cu scoruri joase) și liste roșii (premianții).
Pentru neplata taxelor, a amenzilor, restanțe la plata creditelor bancare, amenzi contravenționale repetate, deci pentru un comportament de cetățean „incorect”, sistemul îți limitează sau îți interzice accesul la serviciile publice și locale.
De exemplu:
– interdicție de călătorie, cu avionul sau trenurile de mare viteză;
– acces limitat la serviciile medicale;
-interdicția de a înscrie la anumite grădinițe sau școli a copiilor;
-limitarea accesului la credite sau rate mai mari la împrumuturi, asigurări;
– interzicerea la ajutoare sociale
– interdicție de participare la concursurile publice pentru funcții în administrație;
– imposibilitatea obținerii unui permis de conducere;
– și, desigur, întocmirea listelor rușinii care sunt expuse public.
Orice asemănare la care v-ați gândi nu este întâmplătoare!
China și aparent Guvernul României considera că este echitabil și just să împarți cetățenii în „buni” și „rai” și să le distribui drepturi inegal, în funcție de comportamentul lor. Desigur, stadiile de implementare sunt diferite. China este un paradis al controlului total și al condiționării drepturilor, noi abia acum testăm coborârea rău-platnicilor la nivelul de sub-cetățeni, deci sub-oameni.”
