Connect with us

Alegerile prezidențiale din România, menționate vineri în declarații transmise de NATO și UE. Cancelarul german afirmă că procesul electoral din țara noastră a fost influențat de Rusia. Reacția lui Nicușor Dan

Alegerile prezidențiale din România, organizate și anulate în 2024, au fost menționate, vineri, în declarații oficiale transmise de NATO și de Consiliul European, precum și de cancelarul german Friedrich Merz.

Într-o conferință de presă comună cu președintele Nicușor Dan, Mertz a afirmat că alegerile din România au fost influenţate masiv de entităţi din Rusia.

„Vrem și dorim să facem față tentativelor de destabilizare a țărilor noastre doar prin mijloace democratice. Cât de concret este un astfel de atac s-a observat în România cu ocazia alegerilor prezidențiale în turul I. Am observat cu mare atenție procesul electoral care și de data aceasta au fost influențate masiv de entități din Rusia, dar democrația a fost destul de puternică”, a declarat cancelarul Merz, potrivit G4Media.

Pe de altă parte, Nicușor Dan a salutat declarațiile transmise de NATO și de Consiliul European

„Vreau să salut punctele de vedere care au apărut azi, prin care NATO și Uniunea Europeană au vorbit expres de influența rusă asupra țărilor europene și expres despre influența acesteia în România și în alegerile din România. Cred că este un punct important pentru a înțelege ce s-a întâmplat în România în ultimul an”, a spus Nicușor Dan.

Declarații transmise de NATO și de Consiliul european

Vineri, înainte de întâlnirea președintelui Nicușor Dan cu cancelarul german, NATO și Consiliul European au transmis două declarații prin care au condamnat acțiunile hibride ale Rusiei.

Uniunea Europeană rămâne neclintită și fără echivoc în condamnarea fermă a activităților răuvoitoare persistente ale Rusiei, a transmis Consiliul European într-un comunicat emis vineri. În aceeași zi, NATO a emis o declarație în care condamnă activitățile cibernetice răuvoitoare ale Rusiei și cere oprirea oricăror activități hibride, notează Hotnews.

Cazul României este menționat explicit în ambele declarații. „Campaniile hibride destabilizatoare ale Rusiei nu se limitează la domeniul cibernetic și includ, de asemenea, acte de sabotaj, perturbarea infrastructurii critice, atacuri fizice, manipularea și interferența informațiilor și alte acțiuni secrete sau coercitive. Recent, România a atribuit Rusiei un atac hibrid sofisticat care a afectat semnificativ procesul său electoral”, a transmis Consiliul European cu referire la alegerile prezidențiale anulate din 2024.

Cazul României este menționat și în comunicatul emis de NATO cu referire la hackerii rușii din gruparea APT 28 implicați în mai multe atacuri cibernetice la nivel global.

„Reamintim că, în 2024, Germania și Republica Cehă au atribuit individual activități APT 28, care este sponsorizat de GRU. De asemenea, observăm cu îngrijorare că același actor de amenințare a vizat alte entități guvernamentale naționale, operatori de infrastructură critică și alte entități din cadrul Alianței, inclusiv din România”, precizează NATO.

 

 

 

Facebook