Securistul Tăpălagă, atac la Nicușor cu miza canapelei lui Coldea: Dezastruos, are o ultimă șansă la numirea șefiilor serviciilor

Dezastruos ar fi cuvântul potrivit. În primele două luni după câștigarea alegerilor, președintele Nicușor Dan a arătat că nu dispune de suficientă forță pentru a-și impune voința politică, a comis cel puțin o eroare majoră și a demonstrat o capacitate limitată de înțelegere a mecanismelor statului, precum și zero instincte politice, scrie Dan Tăpălagă pe G4Media, un site neomarxist apropiat USR și pus în slujba internaționalei neomarxiste finanțate de Ursula von der Leyen.
De exemplu, într-o discuție informală recentă cu jurnaliștii, președintele a admis că alegerea Siminei Tănăsescu la șefia Curții Constituționale a fost o surpriză chiar și pentru el. Șeful statului s-ar fi așteptat ca în fruntea CCR să ajungă fie Mihaela Ciochină, propusă judecător de fostul președinte Klaus Iohannis, fie Iulia Scântei, despre care se spune că ar fi beneficiat de susținerea premierului Ilie Bolojan.Din poziția de spectator neangajat, lui Nicușor Dan nu i-a rămas decât să constate surpriza (…) Alegerea noului președinte al CCR a fost lăsată la mâna hazardului, din cauza desistării totale a președintelui Dan. Nimeni n-a știut pe cine își dorea, de fapt, la conducerea Curții, așa că fiecare a votat cum l-a tăiat capul.Puriștii vor aplauda probabil frenetic această atitudine, invocând argumentul nobil că președintele nu s-a implicat în treburile justiției. I-aș sfătui să nu se grăbească. Președintele Dan a avut, totuși, o tentativă de a juca — vagă de tot — dar n-a reușit. De pildă, a sunat-o pe Lia Savonea cu rugămintea să nu candideze la șefia Înaltei Curți, pentru că ar transmite un semnal prost în sistem. Unsă cu toate alifiile regimului Dragnea și nu numai, Savonea l-a refuzat politicos, invocând dreptul ei constituțional de a candida., notează el.
Nu-mi pot imagina niciun alt președinte — poate doar pe Emil Constantinescu — incapabil să-și impună voința politică. Un șef de stat dispune de multă legitimitate și de o putere reală, dacă știe cum să le folosească. Când nu o face, tot sistemul îi miroase imediat neputința, subliniază DT.
Cel mai spectaculos autogol a fost atacarea la CCR a legii care înăsprește pedepsele pentru propaganda extremistă. Nicușor Dan a folosit, practic, aceleași argumente cu Călin Georgescu, George Simion, AUR și Diana Șoșoacă. Dovadă că Fundația legionară Gavrilă Ogoranu i-a aplaudat la scenă deschisă acțiunea și l-a felicitat public. Nici în aceste condiții, președintele nu pare să înțeleagă ce gafă politică enormă a comis. (…) La fel de prost arată și ciupiturile la guvernul Bolojan, la nici două luni de la instalare, pe motiv că n-ar fi explicat suficient de bine primul pachet de măsuri economice și că a mărit TVA-ul, deși promisese contrariul. Toți specialiștii în economie i-au explicat lui Nicușor Dan — după ce a stat o lună și jumătate cu capul în buget — că nu existau alte soluții credibile și rapide pentru a convinge piețele și partenerii externi că România poate adopta măsuri ferme pentru reducerea deficitului. (…) Înțeleg că nu există chimie între președintele Nicușor Dan și premierul Ilie Bolojan. Știm cu toții că germenii conflictului sunt înscriși în Constituție, că niciun președinte nu-și dorește un premier mai popular decât el și că obsesia oricărui șef de stat aflat la primul mandat este să-și elimine potențialii rivali, pentru a nu rata al doilea. Dar acest guvern — aflat într-o situație imposibilă — merită măcar sprijinul șefului statului.Președintele mai are o ultimă șansă de reabilitare, odată cu numirea șefilor de servicii secrete, anunțată pentru toamnă, încheie Tăpălagă.
