CCR ține cu dinții de aberantele prime de pensionare de 35.000 de euro

Deși sunt aprig contestați de o parte a societății, în contextul anulării turului 2 al alegerilor, dar și al altor legi controversate – ultima referitoare la Traian Băsescu, judecătorii CCR nu au niciun fel de scrupule. Aceștia fac demersuri insistente ca să-și primească fabuloasele prime de pensionare de 35.000 de euro.
Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) continuă să sfideze situația economică dramatică a țării, măsurile de austeritate care se aplică tuturor românilor, ba și chiar legea.
judecătorii Curții l-au împuternicit pe secretarul general să meargă la Ministerul Finanțelor să întrebe dacă se pot muta banii de la un capitol bugetar la altul. Manevra ar facilita acordarea celor 6 indemnizații pentru judecătorii aflați la final de mandat.
Legea ce interzice acordarea indemnizațiilor la ieșirea la pensie nu se aplică CCR
Faimoasa ordonanță a guvernului Ciolacu interzice acordarea de salarii compensatorii la plecarea din funcțiile publice.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a emis Ordonanța de Urgență 156/2024, cunoscută drept Ordonanța trenuleț, care interzice acordarea oricăror ajutoare sau indemnizații la ieșirea la pensie sau încetarea raporturilor de muncă pentru angajații din sistemul bugetar. Textul ordonanței este evident – în anul 2025, instituțiile publice nu pot acorda astfel de plăți, indiferent de sistemul de finanțare sau subordonare.
Cei 3 judecători care își termină mandatul – Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga – ar urma să primească câte 180.000 de lei fiecare, echivalentul a 6 indemnizații.
Cum se apără judecătorii CCR. „Este o sumă distinctă prevăzută de lege”
Magistrații susțin că banii acordați judecătorilor care își încheie mandatul nu sunt ajutoare sociale, nici indemnizații în sensul clasic al cuvântului, ci o sumă distinctă prevăzută de lege.
Articolul 71, alineatul 5, din Legea de funcționare a CCR spune că: „La încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate”.
De notat că toți judecătorii care au fost membri în CCR au primit indemnizația la terminarea mandatului.
Este vizat bugetul de investiții al instituției, de la care ar urma să fie transferați banii pentru plata indemnizațiilor, acestea nefiind prevăzute în bugetul pe 2025. Mai mult, judecătorii CCR i-au cerut împuternicitului lor să anunțe la Ministerul Finanțelor că pentru Curtea Constituțională nu se aplică prevederile OUG trenuleț date la finalul anului 2024.
