Connect with us

Astrid Fodor, primarul Sibiului, a dat informații la Securitate cu numele conspirativ ”Aurora”

Astrid Fodor, primar al Sibiului din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) după plecarea din funcție a lui Klaus Iohannis, a dat informații la Securitate – fosta poliție politică comunistă care i-a vânat pe adversarii Partidului Comunist, potrivit unei adeverințe publicate de Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității.

Fodor a furnizat la Securitate informații sub numele conspirativ ”Aurora”, după cum arată documentele citate de CNSAS. Instituția nu a declarat-o însă colaborator al Securității pentru că informaţii pe care le-a dat la Securitate nu denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi nu au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

CNSAS arată că dosarul personal al lui Astrid Fodor nu s-a păstrat în arhiva SRI și nu există un Angajament de colaborare cu Securitatea semnat de ea.

Cele două note date la Securitate și găsite de cercetătorii CNSAS au legătură cu activitatea unei întreprinderi de confecții din Sibiu și cu comportamentul directorului acestei fabrici comuniste.

Fragmentele relevante din Adeverința CNSAS:

Având în vedere documentele noi și neprocesate identificate pe numele doamnei FODOR Astrid Cora (fostă GRAEF), respectiv Fișa de cartotecă și dosarele nr. MFI 72235 Sibiu, nr. MFI 55041 Sibiu;

În baza Notei de Constatare nr. DI/I/140 din data de 08.02.2024, întocmită de către Direcția de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității, în care se regăsesc următoarele elemente: conform răspunsului Serviciului Român de Informații la reverificarea doamnei FODOR Astrid Cora (fostă GRAEF) din 2021, aceasta „figurează pe o fişă de evidenţă, fără cotă arhivistică, din care rezultă că ”; de asemenea, a fost consultată Fișa de cartotecă întocmită pe numele doamnei FODOR Astrid Cora corespunzătoare dosarului său personal care nu s-a păstrat în arhivă și, care cuprinde informatii generale; doamna FODOR Astrid Cora figurează în dosarele nr. MFI 72235 Sibiu, nr. MFI 55041 Sibiu. Nu există un Angajament semnat, atribuindu-i-se numele conspirativ „AURORA”; Direcţia de Specialitate a identificat, în dosarele menționate, următoarele informații transmise Securității de către domnia sa, regăsite în documente consemnate de ofițeri:Raport informativ, 29.02.1984, întocmit olograf de It. col. J. B.: Informatoarea m-a informat verbal că recent au primit înştiinţare din partea firmei că, dintr-un model de stofă realizat de Întrep. , doresc să comande pentru o cantitate de 45.000 de costume, ce ar urma să fie confecţionate de Întrep. din Sibiu. Urmează să vină reprezentantul firmei împreună cu cel de la I.C.E. , pentru a stabili modalităţile concrete de livrare”;Raport informativ, 14.06.1985, întocmit olograf de It. col. J. B.: „Informatoarea m-a informat verbal cu privire la numitul A. Ş., director tehnic la Întrep. , următoarele: Recent a participat la o acţiune protocolară cu secretarul general al asociaţiei , cât şi cu reprezentantul firmei italiene . Sursa a comentat că susţinea cu putere și de convingere cunoscută interesele întreprinderii. Cu străinii respectivi s-a întâlnit numai în cadru oficial. Nu vorbeşte faţă de colaboratorii săi despre problemele sale familiale şi nici despre planurile de viitor. Totuşi, la remarca sursei că, în cele câteva zile cât a lipsit, nu a fost aşa (remarcă făcută în glumă), a răspuns că iată încă un motiv să se pensioneze.”

Potrivit art. 2 lit. b din Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, cu modificările şi completările ulterioare, calitatea de colaborator al Securității nu poate fi reţinută decât în privinţa persoanelor care au furnizat informaţii „prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”. Documentele citate în cuprinsul prezentei adeverinţe nu fac referire la activităţi sau atitudini „potrivnice regimului totalitar comunisf”. De asemenea, din conținutul documentelor citate, nu rezultă că persoana verificată ar fi vizat ” îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”. În cazul de față se constată neîndeplinirea condițiilor necesare, prevăzute de art. 2 lit. b din Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/2008, pentru reținerea caltăţii de colaborator al Securității, în sensul legii.

Astfel, persoanei verificate nu i se poate reține calitatea de colaborator al Securității, astfel cum este definită aceasta de prevederea legală anterior amintită. Totodată, potrivit notei de constatare nr. DI/I/140 din data de 08.02.2024, în urma verificărilor întreprinse până la data de 08.02.2024, nu au rezultat documente sau informații privind apartenența la structurile fostului Minister de Interne, în calitate de ofițer sau subofițer de Securitate sau Miliție, astfel încât încazul doamnei FODOR Astrid Cora (fostă GRAEF) nu se poate reține calitatea de lucrător al Securităţii, în sensul legii;

Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a şi b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, cu modificările şi completările ulterioare, astfel doamnei FODOR Astrid Cora (fostă GRAEF), fiica lui Robert Erwin Julius şi Ilse Katharina, născută la data de 06.11.1953, în Sibiu, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii, în sensul legii.

Facebook