Luna iulie aduce noi provocări pentru români: liberalizarea prețurilor la energie, eliminarea plafonării tarifelor RCA, tarife mai mari la gaze

Luna iulie aduce noi scumpiri în viața românilor, odată cu liberalizarea prețului la energie și eliminarea plafonării tarifelor RCA. În plus, ANRE a anunțat deja creșterea prețurilor la gaze.
Plafonarea preţurilor la energia electrică încetează de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că preţul plătit pentru energia electrică va fi cel stabilit de consumator împreună cu furnizorul. Persoanele vulnerabile vor beneficia de vouchere energetice de 50 de lei, anunță News.ro.
„Odată cu încheierea schemei de sprijin, începând cu 1 iulie 2025, veţi plăti preţul stabilit în contractul dumneavoastră cu furnizorul. Preţul nu mai este plafonat prin reglementare; el este cel agreat între părţi, la semnare sau prin actualizări contractuale”, explică ANRE.
Tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, aplicabile începând cu 1 iulie 2025, vor creşte în medie cu 0,005 lei/kWh faţă de cele practicate pentru perioada iulie 2024-iulie 2025, a anunțat ANRE, potrivit News.ro.
„În urma unei analize în profunzime a solicitărilor formulate de către operatorii de distribuţie a gazelor naturale şi după eliminarea substanţială a costurilor care nu se încadrau în metodologie, în şedinţa Comitetului de Reglementare din data de 25 iunie 2025, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a actualizat noile tarife reglementate de distribuţie a gazelor naturale, aplicabile începând cu 1 iulie 2025. Aceste tarife sunt, în medie, cu doar 0,005 lei/kWh mai mari decât cele practicate pentru perioada iulie 2024-iulie 2025. Decizia a fost luată în unanimitate, având ca obiectiv menţinerea echilibrului între nevoia de investiţii în reţea şi protejarea consumatorilor finali”, a informat ANRE.
Potrivit ANRE, principalii factori care au determinat această ajustare sunt:
Inflaţia prognozată pentru 2025, de circa 4,3%.Introducerea impozitului pe construcţii speciale, ca urmare a modificării Codului Fiscal, care generează costuri suplimentare pentru operatorii de distribuţie a gazelor naturale. Tarifele de distribuţie au fost ajustate astfel încât operatorii să poată acoperi şi aceste noi obligaţii fiscale, menţinând totodată sustenabilitatea financiară a serviciului.Investiţiile realizate în 2024 de către operatorii de distribuţie, atât pentru racordarea noilor consumatori la reţeaua de gaze naturale, cât şi pentru extinderea şi modernizarea sistemelor de distribuţie în zonele concesionate. Aceste investiţii cresc costurile de capital, însă sunt necesare pentru îmbunătăţirea serviciilor şi extinderea accesului la reţeaua de gaze naturale.Scăderea volumului de gaze naturale distribuite.
Eliminarea plafonării tarifelor pentru polițele RCA
Tot de la 1 iulie, este eliminată plafonarea tarifelor RCA. Viorel Vasile, șeful Safety Broker, liderul pieței de profil, anticipează în discuția cu Profit.ro o scumpire de cel puțin 15% a prețurilor RCA.
