Italia vrea să includă podul către Sicilia în bugetul de apărare pentru a atinge ținta NATO

Guvernul italian, condus de Giorgia Meloni, propune ca celebrul proiect al podului peste Strâmtoarea Messina, estimat la 13,5 miliarde de euro, să fie inclus în cheltuielile militare. Măsura este văzută ca o soluție ingenioasă pentru a respecta noul obiectiv NATO de 5% din PIB pentru apărare până în 2035.
În fața obiectivului ambițios impus de NATO, alocarea a 5% din PIB pentru apărare până în 2035, Italia caută metode creative de a-l atinge. Una dintre acestea: includerea controversatului proiect de construire a podului peste Strâmtoarea Messina în categoria cheltuielilor strategice de apărare.
Cu o alocare actuală de doar 1,49% din PIB pentru apărare, Italia se află printre cele mai reticente țări NATO la investițiile militare. Guvernul Meloni susține că podul, cu o lungime estimată de 3,3 km și o valoare de 13,5 miliarde de euro, are „valoare strategică pentru NATO”, putând fi justificat ca investiție în infrastructură militară, conform unui raport guvernamental din aprilie.
Ministrul de externe Antonio Tajani și ministrul infrastructurii Matteo Salvini susțin ideea, afirmând că podul ar facilita mobilitatea forțelor NATO și ar întări reziliența strategică a Italiei. „Vom face italienii să înţeleagă că securitatea este un concept mai larg decât simpla prezenţă a tancurilor”, a spus Tajani.
Proiectul, un vechi vis al romanilor, al lui Mussolini și mai recent al lui Silvio Berlusconi, a întâmpinat în trecut obstacole tehnice, financiare și juridice. Noua abordare, clasificându-l ca proiect militar, ar permite deblocarea fondurilor și evitarea opoziției locale.
Totuși, opoziția politică italiană critică vehement ideea. Europarlamentarul Giuseppe Antoci, din partea Mișcării 5 Stele, consideră proiectul o „batjocură” și o „cacealma” care va aduce „ridicol asupra Italiei”. El argumentează că Sicilia și Calabria au nevoie de investiții reale în drumuri, spitale și alimentare cu apă, nu de megaproiecte cu justificări dubioase.
Chiar și din perspectiva NATO, planul nu este garantat. Strâmtoarea Messina nu se află în prezent pe niciun coridor oficial de mobilitate militară NATO sau UE. La summitul NATO de la Haga, consilierii americani au refuzat să comenteze când au fost întrebați despre pod.
În contextul acestei dezbateri, jurnalistul Dan Bucura oferă o perspectivă clară:„Cel mai probabil Giorgia Meloni va reuși să convingă că acel pod este o investiție strategică și de apărare pentru NATO. Ei vor face și aceste investiții, vor atinge și targeturile NATO, economia Italiei va merge în continuare bine, deci totul bine. Există și modele negative în care, după un astfel de ordin în care se spune «Săriți!», nici nu se pune problema să nu sărim, ci să întrebăm: cât de sus? Țări care își dau sistemele Patriot gratis, deși au plătit miliarde bune pe ele, bagă mâna în visteria secătuită, luând de la săraci, de la pensionari, de la amărâți și investind în armament, în ajutoare către țările care au nevoie în aceste războaie, precum România, de exemplu.”
Jurnalistul atrage astfel atenția asupra diferenței dintre abordările strategice și cele impulsive în contextul cheltuielilor de apărare, subliniind riscurile unei supuneri oarbe față de directivele internaționale, în defavoarea intereselor cetățenilor vulnerabili.
