Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: Romgaz cere în instanță dizolvarea Greenpeace România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, vineri, pe Facebook, că Romgaz a cerut în instanță dizolvarea Greenpeace România.
Reamintim că Ministerului Energiei, care controlează Romgaz, cu peste 70% din acțiuni, și deține și 20,7% din capitalul OMV Petrom.
„Am spus de la bun început că ne vom lupta până la capăt pentru interesul public al țării noastre, pentru securitatea energetică și bunăstarea românilor. Și asta facem. Nu ne vom lăsa intimidați de amenințări, cereri de demisie, minciuni și jigniri pe bandă rulantă.
Am luat act de faptul că ROMGAZ a decis să formuleze, prin filiala sa implicată în proiectul Neptun Deep, o cerere de chemare în judecată având ca obiect dizolvarea Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România. Cererea a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 (dosar nr. 17337/299/2025). Este un demers legal, corect și moral, în premieră pentru România.
Legea permite accesul liber la justiție și conferă calitate procesuală activă Greenpeace pentru a ataca proiecte de miliarde de euro. Corelativ, atunci când demersurile litigioase se dovedesc neîntemeiate, aceste ONG-uri trebuie să poată răspunde cel puțin pentru cheltuielile de judecată, dacă instanța decide în acest sens. Aceasta este legea și nimeni nu este mai presus de ea”, a precizat Burduja.
Potrivit acestuia, prin sentințele civile nr. 667/2025 și 4887/2025, cererile formulate de Fundația Greenpeace împotriva Proiectului Neptun Deep au fost respinse, ONG-ul fiind obligat la plata a 380.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către titularii proiectului.
„ (…)Având în vedere insolvabilitatea și scopul duplicitar al Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, ROMGAZ, prin filiala implicată în proiectul Neptun Deep, a considerat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru dizolvarea Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 (…)”, a transmis, vineri, ministrul Energiei.
Pe același subiect:
Bruxellesul se bazează pe gazele din România pentru interzicerea celor din Rusia
Grupul austriac OMV a încheiat un acord pentru a furniza Germaniei gaze româneşti de la exploatarea Neptun Deep din Marea Neagră, din 2027
