Connect with us

Tribunalul General al UE a ANULAT decizia Comisiei de a refuza presei accesul la mesajele schimbate de Ursula von der Leyen cu CEO-ul Pfizer

Tribunalul General al Uniunii Europene de la Luxemburg a anulat decizia Comisiei Europene de a refuza accesu presei  la mesajele text schimbate între președinta executivului european, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, referitor la achiziționarea de vaccinuri anti-COVID-19 în valoare de miliarde de euro, informează Reuters.

The New York Times a afirmat că mesajele schimbate între cei doi în intervalul 1 ianuarie 2021 – 11 mai 2022, în perioada de vârf a pandemiei, ar putea oferi informații despre acordurile privind achiziționarea de vaccinuri în valoare de miliarde de euro, notează Profit.ro.

Într-un comunicat de presă al CJUE, Tribunalul amintește că regulamentul privind accesul la documente urmărește să confere cel mai mare efect posibil dreptului de acces public la documentele deținute de instituțiile europene. Astfel, în principiu, publicul ar trebui să aibă acces la toate documentele instituțiilor. Totuși, atunci când o instituție afirmă, ca răspuns la o cerere de acces, că un document nu există, este prezumată inexistența acestui document. Această prezumție poate fi însă răsturnată pe baza unor elemente pertinente și concordante, prezentate de solicitanții de acces.

În cazul de față, Tribunalul observă că răspunsurile Comisiei cu privire la mesajele text solicitate pe tot parcursul procedurii se întemeiază fie pe ipoteze, fie pe informații oscilante sau imprecise. În schimb, Stevi și The New York Times au prezentat elemente pertinente și concordante, ce descriu existența unor discuții, în special sub forma unor mesaje text.

Reacția CE

Comisia a emis, miercuri, un comunicat oficial în care anunță că „va analiza cu atenție decizia Tribunalului General” și că va adopta o „decizie nouă, cu explicații mai detaliate” privind cazul, anunță Calea Europeană.

„Transparența a fost mereu o prioritate pentru Comisie și pentru președinta von der Leyen. Vom continua să respectăm cadrul legal și să menținem o comunicare deschisă cu toate părțile interesate”, se arată în reacția oficială.

Cu toate acestea, nu este clar dacă mesajele vor fi făcute publice, iar decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea de Justiție a UE în termen de două luni și zece zile.

 

Facebook