Connect with us

Denia Canonului Mare

În Biserica Ortodoxă Română, miercuri, 2 aprilie, este oficiată Denia Canonului Mare, prima denie din timpul Postului Sfintelor Paşti.

În acest post se săvârşesc denii de opt ori. Avem două denii în săptămâna a cincea a Postului Mare şi şase denii în Săptămâna Mare, explică pr. Ciprian Florin Apetrei, într-un articol pentru Ziarul Lumina.

„Prima întâlnire a noastră cu deniile din acest post este în această seară, când se rostește integral Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi se citeşte Viaţa Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, fiind cea mai importantă pagină de pocăinţă din literatura ascetică a primului mileniu creştin.

A doua noastră întâlnire cu slujba deniilor va fi vineri seara, când se oficiază Utrenia zilei de sâmbătă din această săptămână. În cadrul acestei denii se citeşte Imnul Acatist, cunoscut şi sub numele de Acatistul Bunei Vestiri. Este primul acatist din istoria imnografiei creştine şi pe structura lui au fost alcătuite şi celelalte acatiste pe care le avem în uz în Biserica Ortodoxă.

Săptămâna Mare este marcată liturgic de deniile ce se oficiază de duminică seara până vineri seara în care auzim excepţionalele pagini de teologie ale sinaxarelor ce ne prezintă semnificaţia fiecărei zi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului.

Prima denie din Săptămâna Mare este cea din seara Duminicii Floriilor. Ea este Utrenia din Sfânta şi Marea Luni şi prin ea intrăm în Săptămâna Mare. Urmează deniile de luni şi marţi seara, care sunt Utreniile din Sfânta şi Marea Marţi, respectiv Sfânta şi Marea Miercuri. Ultima ne introduce și mai mult în atmosfera Sfintelor Pătimiri ale Domnului prin vânzarea făcută de Iuda Iscarioteanul.

Denia de miercuri seara are în centru Cina cea de Taină, care este tema Sfintei şi Marii Joi, adică ziua când Mântuitorul nostru Iisus Hristos a instituit Sfânta Euharis­tie. Joi seara avem o rânduială liturgică specifică Bisericii Ortodoxe Române: Denia celor 12 Evanghelii. În care se citesc 12 pericope evanghelice ce ne prezintă Sfintele şi Mântuitoarele Pătimiri ale Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această denie este Utrenia Sfintei şi Marii Vineri, ziua în care Hristos S-a răstignit pentru mântuirea noastră.

Ultima denie din Postul Sfintelor Paşti este cea de vineri seara din Săptămâna Mare, când Îl prohodim pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. În cadrul acestei denii cântăm Prohodul Domnului. Ea este Utrenia Sfintei şi Marii Sâmbete, cea mai importantă zi din perioada Triodului, din Postul Sfintelor Paşti şi din Săptămâna Mare, pentru că, după cum ne spune Sinaxarul, în ea „prăznuim îngroparea dumnezeiască și trupească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea la iad, prin care neamul nostru, fiind chemat din stricăciune, a fost mutat spre viață veșnică”, notează pr. Ciprian Florin Apetrei.

Deniile sunt slujbe specifice Postului Sfintelor Paşti. Ele se oficiază seara şi reprezintă slujba Utreniei de a doua zi. Prin aceste slujbe suntem chemaţi să ne gândim la pocăinţă şi mai ales la modul cum trebuie să-I urmăm lui Hristos, părăsind patimile, iar prin post împletit cu rugăciunea să dobândim virtuţile, explică pr. Ciprian Florin Apetrei.

 

Facebook