Connect with us

Banii UE pentru coeziune, redirecționați ideologic către „tranziția verde”, apărare și decarbonizare

Comisia Europeană a modificat, marți, politica de coeziune a UE, urmând ca statele membre să reprogrameze investițiile naționale către prioritățile strategice europene, precum decarbonizare, apărare, securitate și tranziție energetică.

Astfel, Comisia propune extinderea sprijinului acordat din Fondul european de dezvoltare regională la întreprinderile mari din domenii critice, cum ar fi apărarea, tehnologiile strategice și decarbonizarea.

Este vorba despre fondurile de coeziune pentru perioada 2021-2027, în contextul evaluării la jumătatea perioadei a politicii de coeziune, aflată în curs de desfășurare.

Sprijinirea industriei de apărare și sprijinirea regiunilor frontaliere estice

Referitor la apărare, Comisia indică statelor membre să utilizeze în continuare fondurile de coeziune actuale pentru a construi o infrastructură rezilientă în vederea promovării mobilității militare. Totodată, se are în vedere sprijinirea capacităților de producție ale întreprinderilor mici și mari din sectorul apărării din toate regiunile UE.

În plus, programele de coeziune din regiunile frontaliere estice, afectate în mod disproporționat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vor beneficia de un nivel de prefinanțare preferențial dacă transferă cel puțin 15 % din fondurile lor totale către noile priorități strategice.

Sprijinirea tranziției energetice

Fondurile de coeziune vor sprijini investițiile menite să promoveze interconexiunile energetice și sistemele de transport aferente, precum și instalarea infrastructurii de reîncărcare. Acest lucru permite accelerarea tranziției energetice și promovarea „mobilității curate”. Propunerea va facilita, de asemenea, finanțarea măsurilor de decarbonizare.

Consolidarea rezilienței la apă

Statele membre vor fi în măsură să sporească investițiile în reziliența apei, inclusiv în digitalizarea infrastructurii de apă, în atenuarea efectelor secetei și ale deșertificării.

Totodată, Comisia propune dublarea cuantumului fondurilor politicii de coeziune dedicate locuințelor la prețuri accesibile. Statele membre vor putea, de asemenea, să mobilizeze finanțare privată și publică prin utilizarea unui nou instrument financiar instituit în comun cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Instrumentul va combina fondurile de coeziune cu resursele BEI și ale altor instituții financiare internaționale, precum și ale băncilor naționale de promovare și comerciale.

Stimulente financiare în cadrul priorităților strategice

În timp ce toate proiectele de coeziune dezvoltate în cadrul priorităților strategice ale UE vor avea dreptul la până la 30 % din prefinanțare, programele de coeziune, care vor transfera cel puțin 15 % din fondurile lor totale către aceste priorități, vor beneficia de un nivel și mai ridicat de plăți în avans.

În plus, finanțarea UE pentru investiții în priorități strategice va acoperi până la 100 % din costuri în toate regiunile.

Etapele următoare

Modificările aduse legislațiilor privind politica de coeziune, propuse în contextul evaluării la jumătatea perioadei pentru 2025, vor fi discutate de Parlamentul European și de Consiliu.

Obiectivul Comisiei este de a încheia exercițiul de reprogramare a evaluării la jumătatea perioadei cu statele membre și regiunile în 2025, astfel încât noile programe să poată începe să fie puse în aplicare la începutul anului 2026.

Facebook