România, exemplu negativ în NATO: Infrastructura feroviară deficitară afectează mobilitatea trupelor

Generalul american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a criticat infrastructura feroviară și rutieră din România, subliniind că aceasta îngreunează mobilitatea forțelor NATO. Într-un interviu acordat publicației Rail Freight, el a povestit cum transportul tehnicii grele peste Carpați s-a putut face doar pe calea ferată, din cauza drumurilor improprii. Hodges a subliniat că viteza de deplasare este esențială pentru descurajarea Rusiei și a pledat pentru un „Schengen militar” în Europa.
Fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, a evidențiat problemele mobilității militare în Europa, cu un accent deosebit pe deficiențele infrastructurii din România. Într-un interviu acordat revistei Rail Freight, el a explicat că NATO trebuie să-și îmbunătățească capacitatea de transport rapid al trupelor și echipamentelor, iar calea ferată joacă un rol esențial în acest proces.
„Am devenit interesat în mobilitatea militară prin 2015-2016, în perioada când încă eram comandant al trupelor americane în Europa și SUA tocmai începuseră să desfășoare mici unități în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, ca parte a prezenței înaintate a NATO”, a declarat Hodges. Generalul a povestit că, în timpul mandatului său, trupele americane s-au confruntat cu probleme birocratice care îngreunau transportul echipamentelor între statele membre NATO. „M-am gândit că cineva face glume pe seama mea. Vorbim despre țări NATO care, în același timp, sunt țări UE și, cu toate astea, ai nevoie de tot felul de permise pentru a traversa granițele. Și nu vorbesc despre tancuri aici, ci doar despre niște piese de schimb”, a spus el.
În ceea ce privește România, Hodges a menționat dificultățile întâmpinate în transportul tehnicii grele, subliniind că infrastructura rutieră este inadecvată pentru astfel de operațiuni. „Calea ferată se dovedește a fi crucială în transportul echipamentelor grele în locuri în care altfel ar fi dificil de transportat. Spre exemplu, transportul unui vehicul militar greu peste munții Carpați în România nu s-a putut face pe șosea. Aici, singura opțiune a fost calea ferată”, a explicat fostul comandant.
Generalul american a evidențiat trei factori esențiali pentru îmbunătățirea transportului trupelor NATO în Europa: obstacolele juridice și diplomatice, starea infrastructurii feroviare și capacitatea de transport. „Nu are legătură cu cât de repede circulă trenul propriu-zis, ci cu cât de repede poți să muți un lucru din punctul A în punctul B”, a precizat el. În acest context, Hodges a susținut necesitatea creării unui „Schengen militar” pentru a facilita mobilitatea trupelor.
Criticile sale asupra infrastructurii din România nu sunt noi. Într-un interviu acordat pentru Digi24 în august 2023, Hodges a descris situația ca fiind „jalnică”: „Este foarte greu să transporți lucruri în interiorul României. Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau cele NATO să se deplaseze rapid pentru a putea respinge un atac rusesc. Sau o vor face, dar cu costuri mari”.
El a oferit și un exemplu concret: „De exemplu, transportul unui sistem Patriot devine foarte dificil dacă pe traseu ai poduri sau tuneluri care nu permit traversarea sa. Majoritatea tunelurilor din Europa ar trebui să permită transportul pe calea ferată a unui lansator Patriot, dar e suficient să existe un singur tunel inadecvat pe traseu pentru a te opri”, a explicat generalul.
În plus, Hodges a subliniat că țările baltice au încă ecartament sovietic de 1520 mm, în timp ce restul Europei, inclusiv România, folosește ecartamentul standard de 1435 mm. Acest aspect complică și mai mult mobilitatea trupelor NATO în regiune. Pentru a rezolva astfel de probleme logistice, Europa lucrează de peste un deceniu la proiectul Rail Baltica, menit să uniformizeze rețeaua feroviară a țărilor baltice cu cea a restului continentului.
Generalul american a atras atenția asupra necesității unor investiții rapide și eficiente în infrastructura feroviară și rutieră a României, subliniind că mobilitatea rapidă a trupelor NATO este esențială pentru descurajarea unei eventuale agresiuni ruse.
