Connect with us

Americanii negociază direct cu Rusia: vor să cumpere Nord Stream

Se pare că un investitor american vrea să cumpere gazoductul „Nord Stream” din Marea Baltică, care merge din Rusia până în Germania. Ce înseamnă acest lucru în lumina relațiilor de încălzire dintre SUA și Rusia și cum va reacționa Germania?

Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că refacerea gazoductului „Nord Stream” a fost discutată în cadrul discuțiilor cu SUA privind Ucraina. Anterior, germanul „Handelsblatt” a raportat că un investitor american a solicitat guvernului SUA să cumpere conducta, scrie fakti.bg.

Deputatul CDU Thomas Barais a salutat ideea într-o postare lungă pe LinkedIn, menționând „cât de întreprinzători sunt prietenii noștri americani”. „Când pacea va fi restabilită și armele dintre Rusia și Ucraina vor tăce (și să sperăm că se va întâmpla în curând), relațiile se vor normaliza, embargoul va fi ridicat mai devreme sau mai târziu și, desigur, gazul va putea curge din nou, poate de data aceasta într-o conductă aflată sub controlul SUA”, a scris el.

El a fost susținut de Jan Heinisch, membru al grupului de lucru pentru energie al CDU în discuțiile de coaliție cu Partidul Social Democrat (SPD). „Dacă într-o zi se ajunge la o pace justă și sigură, ar trebui să ni se permită să vorbim despre cumpărarea gazului rusesc din nou”, a declarat Heinisch pentru Politico.

„Nord Stream” este de fapt două conducte de gaz, fiecare cu două tuburi, care merg din nord-vestul Rusiei până la coasta de nord-est a Germaniei. În timp ce Nord Stream 2, finalizat în 2021, nu a fost niciodată pus în funcțiune, Nord Stream 1 a fost deschis în 2011 și a livrat gaz rusesc în toată Europa printr-un consorțiu care include Gazprom din Rusia și diverse companii germane, franceze și olandeze.

Nord Stream 1 a fost suspendat de Rusia la 1 septembrie 2022. sub pretextul că sancțiunile Uniunii Europene făcuseră imposibilă din punct de vedere tehnic menținerea lui în funcțiune (acest lucru a fost negat de compania germană de tehnologie Siemens, care a întreținut turbinele). Câteva săptămâni mai târziu, pe 26 septembrie 2022, trei dintre cele patru conducte Nord Stream au fost distruse în aparent sabotaj.

Înapoi în sfera de influență a Rusiei?

Ministerul german al economiei a fost până acum sub controlul Verzilor în guvernul de coaliție al lui Olaf Scholz, dar asta este pe cale să se schimbe. Într-o declarație lansată cu puțin timp înainte de începutul lunii martie, când au apărut pentru prima dată zvonuri despre discuții dintre SUA și Rusia, un purtător de cuvânt a spus: „Independența față de gazele rusești este importantă din punct de vedere strategic pentru guvernul german și va insista asupra ei”.

Dar Germania este pe cale să formeze un nou guvern sub conducerea CDU. În orice caz, o posibilă revenire la tranzacționarea cu gaze rusești ar fi o întorsătură pentru politica germană din ultimii ani.

„Alternativa pentru Germania” a salutat imediat comentariile lui Barais. „Sunt bucuros că un deputat CDU caută o modalitate de a urma o politică bazată pe interese”, a declarat co-președintele partidului Tino Krupala. „Trebuie să revenim la aprovizionarea cu gaz la prețuri accesibile din Rusia, sub controlul partenerilor noștri comerciali”.

Cu toate acestea, ideea este respinsă categoric de experții în politici energetice din Germania. „Nu cred că aceasta este o idee bună”, spune Claudia Kaempfert, șefa departamentului energie, transport și mediu la Institutul German de Cercetări Economice. „Știm de mult timp că Rusia nu este un furnizor de încredere”, continuă ea. „În contextul războaielor globale asupra combustibililor fosili, ar fi catastrofal să redeveniți dependent de un agresor – din punct de vedere geopolitic, acest lucru ar fi iresponsabil. Mai mult, un posibil acord ruso-american privind „Nord Stream” ar pune efectiv Germania într-o dublă dependență”, adaugă ea.

Legăturile SPD cu Rusia

Pe lângă populistul de dreapta AfD, care are poziții deschis pro-ruse, social-democrații germani au susținut și în trecut relații strânse cu Rusia. Fostul cancelar social-democrat Gerhard Schröder, care este un prieten personal al președintelui rus Vladimir Putin, este încă în consiliul de administrație al „Nord Stream”. În lunile care au urmat agresiunii Rusiei

în Ucraina din februarie 2022, SPD a fost supus unor critici aspre din partea CDU pentru vechile sale legături cu Rusia și pentru rolul cheie pe care l-a jucat în negocierea acordului „Nord Stream”.

În 2022, Merz – pe atunci liderul opoziției – a declarat la radio Deutschlandfunk că dependența energetică a Germaniei de Rusia trebuie să se pună capăt imediat și a cerut o anchetă parlamentară asupra legăturilor SPD cu Rusia: el a sugerat că o astfel de investigație „ar dezvălui probabil că legăturile SPD sunt mult mai profunde decât știm astăzi”.

Nu doar problemele politice, ci și cele de mediu

Deși reconstrucția gazoductului este considerată fezabilă din punct de vedere tehnic – conform estimărilor preliminare, costul acesteia se ridică la 500 de milioane de dolari – compania elvețiană „Nord Stream” se află în prezent în negocieri de faliment, ceea ce înseamnă că conducta ar putea fi vândută la un preț mic.

Însă orice cumpărător va conta pe un acord de pace cu Ucraina care ar duce la relaxarea sancțiunilor împotriva Rusiei, iar încercările Europei de a trece la energie regenerabilă rămân prea lente.

„Gazele fosile nu au viitor pentru noi – asta este clar”, spune expertul Kaempfert. „Ca parte a Acordului de la Paris, ne-am angajat în neutralitatea climatică, ceea ce trebuie să realizăm. Decizia de a elimina treptat combustibilii fosili a fost luată cu mult timp în urmă – acum trebuie să acționăm în sfârșit”.

Cu toate acestea, rămâne neclar dacă există voință politică de a implementa tranziția energetică și de a menține independența energetică față de Rusia în viitor. Se pare că cel puțin unii membri ai următorului guvern german nu sunt atât de categoric.

Facebook