Zelenski: Ucraina respinge propunerea lui Trump și nu va semna un acord privind mineralele

Ucraina nu va semna un acord privind mineralele cu Statele Unite dacă acesta pune în pericol procesul său de aderare la Uniunea Europeană, a declarat președintele Volodimir Zelensky pe 28 martie, scrie Kyiv Independent.
Declarațiile lui Zelensky vin la o zi după apariția unor informații privind o nouă variantă a acordului propus între Kiev și Washington. Pe 27 martie, Financial Times a raportat că cea mai recentă versiune a acordului, propusă de SUA, include termeni care ar oferi Washingtonului un control fără precedent asupra resurselor naturale ale Ucrainei printr-un fond comun de investiții.
Publicația ucraineană European Pravda a relatat că acest acord ar putea intra în contradicție cu procesul de aderare a Ucrainei la UE din cauza restricțiilor severe care afectează suveranitatea economică a țării.
„Constituția Ucrainei stabilește clar că direcția noastră este spre UE”, a declarat Zelensky reporterilor. „Nu putem accepta nimic care ar putea amenința aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.”
Potrivit președintelui ucrainean, Kievul a primit oficial noua versiune a acordului din partea SUA pe 28 martie.
Zelensky a precizat că va lua în considerare semnarea acordului doar atunci când nu vor exista „amenințări legislative relevante” și a subliniat că experții juridici trebuie să analizeze toate versiunile documentului pentru a furniza o evaluare clară.
„Sunt multe aspecte în această nouă versiune a acordului care nu au fost discutate anterior. De asemenea, există și elemente pe care părțile le respinseseră în trecut”, a adăugat președintele.
Inițial, Washingtonul intenționa să semneze acordul pe 28 februarie, însă procesul a fost amânat după o dispută tensionată între președintele SUA, Donald Trump, și Zelensky la Casa Albă.
Zelensky a confirmat pe 25 martie că SUA au propus un „acord major” privind mineralele, bazat pe un cadru stabilit anterior, dar nu a oferit detalii despre un posibil termen pentru semnare. Cu o zi înainte, Trump declarase că se așteaptă ca acordul să fie semnat „în curând”.
Conform versiunii inițiale, acordul prevedea înființarea unui fond la care Ucraina ar fi contribuit cu 50% din veniturile obținute din exploatarea resurselor de stat, inclusiv petrol, gaze și infrastructură logistică.
Versiunea aprobată anterior de Kiev nu include garanții de securitate, dar stipulează că fondul „va fi reinvestit cel puțin anual în Ucraina pentru a promova siguranța, securitatea și prosperitatea țării.”
Casa Albă a descris acordul privind mineralele drept un mecanism prin care SUA ar putea „recupera” o parte din ajutorul financiar acordat Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.
