Connect with us

Deutsche Bahn a ajuns la fel de rău ca CFR-ul: Infrastructură din secolul XIX-lea în timp ce șeful DB câștigă peste 2 milioane de euro pe an

Întârzieri, trenuri anulate, infrastructură deteriorată – Germania nu mai poate impresiona cu sistemul său feroviar. Și va costa mult timp și bani pentru a schimba această situație, scrie Deutsche Welle.

RELATAREA DW:

Șeful Deutsche Bahn, Richard Lutz, este un om care emană optimism şi calm. Poate că acest lucru este necesar în funcția sa. Cu toate acestea, în timpul prezentării bilanțului anual pentru 2024 la Berlin, el a fost neobișnuit de clar.

„Deutsche Bahn se află în cea mai mare criză din ultimii 30 de ani”, a declarat Lutz, care este președintele consiliului de administrație al companiei de stat din 2017. „Suntem departe de ceea ce ne-am propus și de ceea ce clienții noștri așteaptă de la noi.”

Cea mai slabă punctualitate din istoria Deutsche Bahn

Anul trecut, Deutsche Bahn a fost mai nepunctuală ca niciodată în lunga sa istorie. Doar 62,5% dintre trenurile de lungă distanță (IC sau ICE) au ajuns fără întârziere – iar această statistică este deja „îndulcită”. Dacă un tren este anulat – ceea ce se întâmplă destul de des – acesta nu este inclus în statistici. Același lucru este valabil și pentru trenurile care își încheie călătoria înainte de stația finală. Un tren este considerat întârziat doar dacă are o întârziere de cel puțin șase minute.

A trecut mult timp de când oamenii își mai puteau potrivi ceasul după trenuri

Deutsche Bahn anunță acum orele de sosire cu mențiunea „aproximativ”. În 2024, compania a trebuit să plătească aproape 200 de milioane de euro despăgubiri pentru întârzieri și anulări – cu aproape 70 de milioane de euro mai mult decât în anul precedent.

Probleme financiare majore

Întârzierile nu sunt singura problemă. În 2023, Deutsche Bahn a înregistrat pierderi de 2,7 miliarde de euro. În 2024, bilanțul arată un deficit de 1,8 miliarde de euro. În total, datoria companiei se ridică la 32,6 miliarde de euro.

Richard Lutz câștigă peste două milioane de euro pe an, dar cine este responsabil pentru această situație?

De ani de zile, Lutz promite o schimbare. În 2019, el a lansat strategia „Calea ferată puternică”, menită să contribuie la atingerea obiectivelor climatice și de transport ale Germaniei. Însă realitatea este diferită: „Astăzi suntem departe, foarte departe de obiectivele de calitate și creștere pe care ni le-am stabilit atunci”, recunoaște el.

Scăderea dramatică a numărului de pasageri în timpul pandemiei, inflația și, mai ales, infrastructura învechită au zădărnicit redresarea. Problemele infrastructurii au fost subestimate. „Pe o infrastructură veche și predispusă la defecțiuni, nu putem asigura o operare stabilă”, spune Lutz.

Infrastructură din secolul al XIX-lea

Istoria căilor ferate a început în Germania în 1835, dar și astăzi există tronsoane cu șine, macazuri și sisteme de semnalizare din secolul al XIX-lea. Rețeaua Deutsche Bahn are aproximativ 33.500 de kilometri de cale ferată, iar o mare parte este atât de uzată încât defecțiunile sunt zilnice.

În 2023, compania a investit suma record de 7,6 miliarde de euro în reparații. Însă multe instalații sunt atât de învechite încât nu mai pot fi compatibile cu digitalizarea feroviară planificată.

Cel mai mare program de infrastructură din istoria Deutsche Bahn

Reînnoirea rețelei este inevitabilă. Până în 2030, 40 de rute principale, esențiale pentru un sistem feroviar de înaltă performanță, vor fi modernizate – aproximativ 4.200 de kilometri de cale ferată.

Prima rută finalizată este linia Riedbahn dintre Frankfurt pe Main și Mannheim, o distanță de 70 km. Costurile au fost de 1,5 miliarde de euro – cu 15% mai mult decât estimările inițiale. În cadrul lucrărilor, au fost înlocuite șinele, macazurile, 140 km de linii electrice și sistemele de semnalizare. Cele 20 de gări de pe traseu au fost, de asemenea, modernizate.

În 2025, vor începe lucrările pe ruta dintre Hamburg și Berlin, cea mai utilizată conexiune directă între orașe din Germania, cu 30.000 de pasageri zilnic. Lucrările, estimate la 2,2 miliarde de euro, vor dura aproximativ nouă luni, timp în care trenurile vor trebui deviate, prelungind durata călătoriei cu o oră.

Un nou fond de infrastructură aduce speranță

Deutsche Bahn speră că programul de reabilitare până în 2030 va îmbunătăți situația. Dar, conform lui Lutz, compania nu poate face față singură acestor provocări. „Și politica trebuie să intervină”, spune el, referindu-se la necesitatea unei finanțări stabile pe termen lung pentru reabilitarea infrastructurii.

Un nou fond destinat şi infrastructurii, în valoare de 500 de miliarde de euro, a fost aprobat recent de noua coaliție guvernamentală (CDU/CSU și SPD).

Reabilitarea căilor ferate și pentru scopuri militare

Deutsche Bahn intenționează să utilizeze o parte semnificativă din acest pachet de finanțare. Este nevoie de 150 de miliarde de euro pentru modernizare și digitalizare, pe lângă cele 50 de miliarde de euro deja planificate pentru reabilitare până în 2030.

„Importanța unei infrastructuri eficiente este imensă”, subliniază Lutz. „Fiabilitatea și rezistența acesteia sunt esențiale pentru Germania, mai ales având în vedere situația de securitate din Europa.” Deutsche Bahn joacă un rol crucial și în transportul echipamentelor militare.

O nouă conducere pentru Deutsche Bahn?

Rămâne de văzut dacă Richard Lutz va rămâne la conducerea Deutsche Bahn. Din negocierile de coaliție reiese că noul guvern dorește o „restructurare a consiliului de administrație și a conducerii”.

Cu toate acestea, Lutz rămâne calm. „În fiecare zi simt greutatea acestor probleme alături de pasagerii noștri, de clienții noștri și de angajații noștri, care trebuie să facă față unor provocări suplimentare.”

„Pentru a depăși aceste dificultăți, mi-am asumat acest rol. Și voi continua să-mi dedic energia acestui scop – cel puțin atât timp cât voi avea această funcție, care încă îmi oferă satisfacție în fiecare zi.”

Facebook