Connect with us

OMV și E.ON jefuiesc țara! Au vândut gazele României în Ungaria – depozitele de gaze din sudul țării au fost golite ilegal

Raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei arată că societățile Engie, E.ON și OMV Petrom au scos din depozitele de gaze cantități mai mari decât cele din programul de extracție, iar instituția va face plângere penală la Parchet, au arătat surse din domeniu pentru 60M.RO.

Exporturi în Ungaria

Conform documentului, companiile au justificat extragerile suplimentare prin faptul că luna noiembrie a fost mai rece decât în mod normal.

De asemenea, țara noastră a ajutat Republica Moldova cu gaze după ce de la începutul acestui an, Ucraina a interzis tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său. „Asta nu justifică însă exporturile realizate în Ungaria. Iar acum importăm gaze mai scumpe din Ungaria și Bulgaria”.

Din cauza gerului, prețurile au crescut foarte mult în această perioadă. Pe Bursa de Mărfuri de la București, tranzacțiile se fac la 68 de euro pe un MWh de gaze, față de cei 52,5 euro pe MWh, cât este prețul pe bursa de la Viena, conform site-ului E-nergia.ro. ANRE nu a făcut legislație, Depogaz nu a informat Raportul Corpului de Control mai precizează că nu există o legislație clară care să guverneze extracția gazelor din depozite. Conform documentului, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a afirmat că nu a fost informată de către Depogaz, subsidiara Romgaz ce se ocupă de rezervoarele subterane de gaze.

Aceasta din urmă a justificat prin faptul că nu există un Cod al Depozitelor, așa cum există un Cod al Rețelei. Dumitru Chisăliță, expert în gaze și președinte al Asociației Energia Inteligentă, afirma luni pentru Libertatea că acest Cod al Depozitelor trebuia realizat de către ANRE. Practic, acum ANRE și Depogaz dau vina indirect una pe alta pentru situație.

„Asta se întâmplă când nu avem reguli de funcționare a pieței. Cineva a scos gaze și alții sunt blocați acum. Unii au făcut profit pe spinarea altora”, declara expertul. Concomitent, furnizorii care au gaze stocate sunt acum nemulțumiți că trebuie să facă importuri scumpe, deși au gaze mai ieftine în rezervoare. De ce este important Reamintim, Depogaz a cerut săptămâna trecută furnizorilor de gaze să facă importuri, chiar dacă au gaze înmagazinate în subteran. Acest lucru vine ca urmare a scăderii stocurilor în rezervoarele din sudul țării, respectiv Bilciurești și Urziceni, din care sunt alimentate Capitala și termocentrala de la Brazi. Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, România are depozitele pline în proporție de 36,8%. Cu toate acestea, distribuția este dezechilibrată, existând gaze în depozitele din nord, nu și în cele din sud.

Astfel, în depozitul Bilciurești există gaze în proporție de 18,49%, iar la Urziceni de 10,38%.

Facebook