Connect with us

UE, marea absentă de la negocierile pentru pace în Ucraina?

Miercuri, 12 februarie, în ziua în care șefa diplomației UE declara că Europa trebuie să se afle la masa negocierilor pentru încheierea conflictului din Ucraina, președintele Donald Trump a anunțat că au început discuțiile pentru pace cu Putin și cu Zelensky, fără să menționeze ceva despre o eventuală participare a Bruxellesului la acest demers.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Kaja Kallas, a declarat, miercuri, că „Europa trebuie să se afle la masa de negociere pentru încheierea conflictului din Ucraina pentru că orice rezultat vor avea aceste discuţii va influenţa foarte mult ce se întâmplă pe continent.”

Kaja Kallas a precizat că a abordat acest subiect inclusiv în discuţiile cu preşedintele american J. D. Vance, cu care s-a întâlnit ultima dată marţi, la Paris.

„Este important că SUA rămân principalul nostru aliat. Şi, bineînţeles, există chestiuni pe care le ridicăm. Dar este clar că suntem mai puternici împreună. Bineînţeles, am discutat despre Ucraina şi abordarea SUA faţă de acest război şi cred că puterea noastră, a Europei, este faptul că suntem previzibili. Suntem un partener previzibil şi de încredere. (…)Am ridicat, bineînţeles, chestiunea apărării (alocării pentru apărare din PIB – n.r.), dar şi a planurilor pentru Ucraina, subliniind că Europa trebuie să fie la masa de discuţii, pentru că toate aceste rezultate vor influenţa foarte mult ce se întâmplă în Europa. Şi, de asemenea, poate vedem unele lucruri diferit sau mai clar decât persoane care se află la mai mare distanţă”, a declarat Kallas în cadrul interviului online pentru European Newsroom, informează agenția Agerpres, citată de Digi24.

Câteva ore mai târziu, președintele Donald Trump a anunțat că avut miercuri o convorbire telefonică lungă și foarte productivă cu președintele Vladimir Putin despre începerea imediată a negocierilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina, precizând că va avea o discuție similară cu președintele Zelenski.

„Tocmai am avut o convorbire telefonică lungă și foarte productivă cu președintele Vladimir Putin. Am discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, energie, inteligență artificială, puterea dolarului și diverse alte subiecte. Am reflectat amândoi la Marea Istorie a Națiunilor noastre și la faptul că am luptat împreună cu atât de mult succes în al Doilea Război Mondial, amintindu-ne că Rusia a pierdut zeci de milioane de oameni, iar noi, la fel, am pierdut atât de mulți! Fiecare am vorbit despre punctele forte ale națiunilor noastre și despre marele beneficiu pe care îl vom avea cândva lucrând împreună.

Dar mai întâi, așa cum am convenit amândoi, vrem să oprim războiul Rusia-Ucraina soldat cu milioane de morți.

Am convenit să lucrăm împreună, foarte strâns, inclusiv vizitându-ne reciproc. De asemenea, am convenit ca echipele noastre să înceapă imediat negocierile și vom începe prin a-l suna pe președintele Zelensky, al Ucrainei, pentru a-l informa despre conversație, lucru pe care îl voi face chiar acum.

I-am cerut secretarului de stat Marco Rubio, directorului CIA John Ratcliffe, consilierului pentru securitate națională Michael Waltz și ambasadorului și trimisului special Steve Witkoff, să conducă negocierile care, cred cu tărie, vor avea succes. Milioane de oameni au murit într-un război care nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost președinte, dar s-a întâmplat, așa că trebuie să se termine.

Nu mai trebuie pierdute vieți! Vreau să-i mulțumesc președintelui Putin pentru timpul și efortul acordat și pentru eliberarea, ieri, a lui Marc Fogel, un om minunat pe care l-am salutat personal aseară la Casa Albă. Cred că acest efort va duce la un final fructuos, sper că în curând!”, a transmis, miercuri, președintele Donald Trump.

***

Până acum, se pare că administrația Trump ignoră diplomația UE și nu dorește să o implice în negocierile pentru pacea din Ucraina. Rămâne de văzut care va fi răspunsul Bruxellesului.

 

 

Facebook