Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș nu este de acord cu stema propusă pentru județul Harghita: Nu conține niciun element reprezentativ pentru comunitatea românească!
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a anunțat, vineri, că se opune noii încercări de adoptare a stemei județului Harghita.
Potrivit unui comunicat primit pe adresa redacției, propunerea de stemă nu conține niciun element reprezentativ pentru comunitatea românească din județ.
Redăm integral comunicatul transmis de FCRCHM:
Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș se opune noii încercări de adoptare a stemei județului Harghita!
În calitate de reprezentanți ai comunității românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, dorim să exprimăm cu fermitate opoziția noastră față de încercarea repetată a Consiliului Județean Harghita de a adopta o stemă a județului în pripă și cu grabă. Aceasta reprezintă o nouă tentativă, dintr-un lung șir de încercări respinse în ultimii 15 ani.
Subliniem faptul că actuala propunere de stemă nu respectă rigorile heraldice, fiind mult prea încărcată și lipsită de simplitatea necesară unui simbol oficial. Mai mult, aceasta nu conține niciun element reprezentativ pentru comunitatea românească din județ, ceea ce ne îngrijorează și ne ridică semne de întrebare cu privire la scopul real al acestei inițiative. De asemenea, dorim să atragem atenția asupra faptului că propunerea a fost deja respinsă în această formă de către Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române, instituție recunoscută pentru autoritatea sa în domeniu, al cărei aviz este necesar pentru orice demers de acest tip.
Ne opunem cu fermitate acestor tentative și considerăm că reprezintă un nou act de discriminare și un episod în continuarea unui război al simbolurilor, în cadrul căruia românii din județele menționate au fost, în mod constant, excluși de la procesul de definire a identității culturale și istorice a regiunii. Este evident că aceste acțiuni sunt dictată de interese politice specifice și nu reflectă voința întregii comunități.
În același timp, dorim să subliniem faptul că prezența la guvernare a UDMR nu trebuie să fie un factor de presiune asupra instituțiilor abilitate să evalueze și să își dea girul cu privire la această stemă. Este esențial ca autoritățile competente să își îndeplinească misiunea în mod obiectiv, fără influențe politice care ar putea dăuna coeziunii sociale din județ.
În acest context, facem un apel deschis la dialog și la găsirea unei soluții echitabile și reprezentative pentru toți cetățenii județului Harghita. Solicităm o întâlnire oficială cu reprezentanții Consiliului Județean Harghita, în care să putem discuta variante de stemă care să includă și simboluri relevante pentru comunitatea românească, într-un spirit de respect și colaborare între toate etniile care trăiesc în această regiune.