Preşedintele suspendat Yoon Suk Yeol va fi pus sub acuzare în Coreea de Sud pentru insurecţie şi abuz de putere
Biroul de Investigare a Corupţiei pentru Oficiali de Rang Înalt (CIO) din Coreea de Sud a recomandat ca preşedintele suspendat Yoon Suk Yeol să fie pus sub acuzare pentru insurecţie şi abuz de putere, a relatat joi agenţia de ştiri Yonhap, preluată de agenția de știri dpa, citată de Agerpres.
CIO, care nu are autoritatea de a pune sub acuzare un preşedinte, a precizat că le-a transferat procurorilor dosarele de investigaţie.
Yoon şi-a apărat decizia de a declara legea marţială, un decret de scurtă durată pe care l-a anunţat într-un discurs şoc adresat naţiunii în seara zilei de 3 decembrie. Pentru mulţi, mişcarea a părut a fi o încercare de a-i reprima pe oponenţii săi politici.
În scene extraordinare în urmă cu o săptămână, ofiţeri de poliţie şi reprezentanţi ai biroului anticorupţie l-au escortat pe Yoon, în vârstă de 64 de ani, de la reşedinţa sa, după a doua încercare de a intra în incintă.
Procedura de demitere din funcţie a preşedintelui suspendat este de asemenea în desfăşurare la Curtea Constituţională.
Totodată, fostul ministru sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, acuzat de insurecţie pentru rolul său în tentativa de impunere a legii marţiale, a declarat joi în faţa instanţei că şi-a dorit o desfăşurare militară mai largă, dar iniţiativa i-a fost respinsă de preşedintele Yoon Suk Yeol.
„Da”, a spus Kim Yong-hyun când a fost întrebat de avocaţii lui Yoon dacă preşedintele a respins recomandarea ministrului apărării de a mobiliza toate unităţile militare staţionate la Seul, folosind aproximativ 7.000-8.000 de soldaţi pentru a ocupa parlamentul, a relatat şi Reuters.
Fostul ministru a confirmat că a propus şi trimiterea unor unităţi la sediul partidului de opoziţie şi la o firmă de sondaje de opinie de stânga.