Connect with us

Vechile elite nu se tem doar de Trump și de Musk. Le este frică de oameni ca tine și ca mine

Noul președinte american a trebuit să se adăpostească de vremea de la Washington, dar vechile elite din Davos au fost cele care se reuneau în frigul politic. Trump nu a creat populismul, iar Musk nu a inventat libertatea de exprimare. Există o mișcare globală de masă a oamenilor normali care s-au săturat de a fi tratați cu dispreț și cer ca vocile lor să fie auzite și interesele lor reprezentate,scrie European Conservative.

Contrastul dintre nou și vechi cu greu ar fi putut fi mai puternic. 

La inaugurarea sa de la Washington DC, noul președinte american Donald Trump și-a mobilizat susținătorii vorbind despre toate politicile care i-au adus victoria în alegerile din noiembrie: protejarea granițelor Americii și oprirea imigrației ilegale în masă; distrugerea nebuniei Net Zero și a „acordului verde”; rezistența la activismul trans și a ideologiei woke; apărarea libertății de exprimare vs. cancel culture.

Între timp, peste Atlantic, în stațiunea de schi exclusivistă elvețiană Davos, departe de orice alegători vazuti drept „gunoaie” gunoi sau „cetățeni deplorabili”, susținătorii de seamă ai tuturor lucrurilor împotriva cărora Trump a luptat s-au adunat pentru a-și găsi confortul la carnavalul lor anual de elită, Forumul Economic Mondial (WEF).

Membrii vechiului sistem politic european s-au adunat cu megabogații și puternicii la WEF, căutând să se liniștească reciproc că ordinea lor confortabilă și închisă nu se apropie cu adevărat de sfârșit, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și cancelarul german în sfârșit. Olaf Scholz al social-democraților, alături de probabilul său înlocuitor, liderul creștin-democrat Friedrich Merz. Toți ciocnind paharele alături de persoane precum cancelarul laburist britanic Rachel Reeves..

Președintele Trump ar trebuit să se adăpostească în Rotonda Capitoliului din Washington pentru ceremonia de inaugurare pentru a scăpa de temperaturile sub zero de pe străzile din DC. Dar, într-o lume în schimbare, eliștii globaliști din Davos au fost cei care păreau cu adevărat sa se afle afară, în frigul politic.

Infrângerea de către Trump a democratei Kamala Harris marchează un nou punct culminant în revolta democratică împotriva elitelor occidentale. Remarcabila sa revenire la Casa Albă a fost posibilă de aceeași ascensiune populistă care a cuprins Europa, aducând la putere conservatorii naționali din Italia și Olanda până în Ungaria și Austria și zguduind centrul Uniunii Europene.

Oligarhia de la Bruxelles și susținătorii săi din mass-media au reacționat numindu-l pe Trump fascist, punând pe oricine care îi pune la îndoială „extrema dreaptă” și acuzând acum convertitul trumpist Elon Musk pentru presupusa corupție a democrației europene, răspândind „dezinformare” și „discurs de ură” pe X.

La câteva ore după învestirea președintelui Trump, la care au participat Musk și alți titani ai Big Tech, cum ar fi Mark Zuckerberg de la Meta, mulți deputați de stânga, verzi și centriști ai Parlamentului European stăteau la coadă la sesiunea lor plenară de la Strasbourg pentru a-i denunța pe Musk și Meta pentru amestecul în alegeri  Europa și pentru a cere mai multă cenzură online. 

Între timp, premierul socialist al Spaniei, Pedro Sanchez, spunea cu voce tare ceea ce gândesc alți lideri europeni, cerând UE să apere democrația împotriva lui Musk și a lui Trump. (Deși, ca și în cazul răufăcătorului Harry Potter Lord Voldemort, el nu a menționat numele noului președinte.)

Vorbind în numele puternicei Comisiei Europene, Henna Virkkunen i-a asigurat pe acești europarlamentari că Bruxelles va aplica reguli și mai stricte online, pentru a-i proteja pe europeni de cuvintele urâte, controlând discursul și eliminând „dezinformarea” non-stop. 

Să fim clari despre ce se întâmplă aici. În UE și nu numai, establishmentul globalist nu vrea și nu trebuie să apere democrația împotriva „extremei drepte” sau a ceea ce Sanchez a numit „tehnocasta”. Vrea să-și apere propria putere și sisteme împotriva demos-ului – poporul – care au îndrăznit să realeaga președinți și prim-miniștri rebeli și să exprime opinii necontrolate pe rețelele de socializare. 

Ei nu se tem doar de Trump și Musk. Le este frică de oameni ca tine și ca mine.

Trump nu a creat populismul, iar Musk nu a inventat libertatea de exprimare. Există o mișcare globală de masă a oamenilor normali care s-au săturat de a fi tratați cu dispreț și cer ca vocile lor să fie auzite și interesele lor reprezentate. 

Președintele volatil și campionul său online, excentric, au jucat cu siguranță un rol important. Trump s-a dovedit un catalizator al acelei revolte populiste din SUA, iar Musk a contribuit la oferirea unei deschideri care să asigure că preocupările multor oameni din SUA, Europa și nu mai pot fi ignorate. 

Dar, ca întotdeauna în cazul atacurilor de stânga-liberale asupra „dezinformarii”, este o insultă la adresa electoratului să sugereze că sunt manipulați de Big Tech sau de demagogi cu cap mare. 

Când milioane de germani vor vota luna viitoare pentru partidul anti-migrație Alternative für Deutschland (AfD), de exemplu, nu va fi pentru că le-a spus Musk. Va fi din cauza crizei din societatea germană creată de politicile ușilor deschise ale establishment-ului politic. 

Musk nu este cu siguranță un nazist, totuși ar putea să-și fluture brațele la un miting. Nici nu este un erou fără ambiguitate al democrației, cu cererile sale ca regele Charles să suspende parlamentul ales al Marii Britanii pentru a scăpa de guvernul laburist eșuat al lui Keir Starmer.

Un lider precum Trump și o figură precum Musk sunt atât produsele, cât și facilitatorii revoltei populiste. Vom vedea cât de ferm se țin de principiile lor declarate în practică; Președintele Trump nu a făcut cel mai bun început în a ajuta la impunerea dezastruosului acord de încetare a focului asupra Israelului, lăsând potențial Hamas să scape, deși s-a angajat să sprijine o ofensivă israeliană dacă islamiștii încalcă acordul.

Dar orice s-ar întâmpla cu un Trump, Musk sau orice alt individ în cele din urmă, putem fi siguri că revolta populistă în masă împotriva vechilor elite din Davos nu va dispărea. Milioanele care s-au ridicat și au spus că este suficient nu vor fi cumva transformați înapoi în copii ascultători.

Deocamdată, să sărbătorim victoria populistă cu cei care au petrecut la Washington și să ignorăm mizerabilismul celor a căror șampanie s-a epuizat în castelurile lor din Davos. Viitorul este în joc. Dar cu siguranță nu le aparține, oricât de mult încearcă să ne oprească să spunem asta.

Facebook