Bonus de pensionare de 100.000 de euro la Romsilva
Un director de la Romsilva a primit bonus de pensionare „10 salarii brute”, adică 500.000 lei, echivalentul a 100.000 de euro.
„În contractul colectiv de muncă s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii brute, luate în cuantum net. Sunt persoane în Regia Națională a Pădurilor Romsilva care la pensionare, conform contractului colectiv de muncă legal discutat cu sindicatul, cu consiliul de administrație, cu conducerea executivă, dar în conformitate cu acel contract colectiv de muncă, persoana respectivă, la pensionare, a încasat 500.000 lei”.”, a declarat ministrul Mircea Fechet în cardrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
Ministrul Mediului a mai spus că „în contractul colectiv de muncă, după lungi negocieri între sindicat și conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurii, s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii, iar „asta se mai întâmplă și în alte regii”.
„Primești unu, primești două, primești nouă. Ceea ce e cu atât mai halucinant este faptul că cele 10 salarii, dacă citez din memorie formularea respectivă: 10 salarii brute luate în cuantum net. Și am zis: puteați să spuneți 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalți. Cum să spui 10 salarii brute luate în cuantum net? Am cerut acum o săptămână lista acestor beneficii obținute de foștii angajați ai regiei”, a adăugat el.
Surse din Ministerul Mediului au declarat pentru Antena 3 CNN că cel care a primit această primă uriașă este Teodor Țigan, fost director direcția silvică Arad și fost director general al Romsilva provizoriu în perioada 2020-2022.
Reacția Romsilva
Regia Națională a Pădurilor a confirmat, într-un răspuns pentru Digi24, că angajații primeau până acum o primă „între 2 și 10 salarii brute” în momentul pensionării, calculată în funcţie de vechimea în instituţie. Această prevederea legală era prevăzută până acum în Contractul Colectiv de Muncă.
Regia precizează și că „beneficiarul plătește, pentru aceste sume, toate taxele, impozitele și contribuțiile legale, ca orice alt venit salarial”.
Din 2025 aceste bonusuri au fost anulate, iar în 2024 valoarea acestor gratificații a scăzut cu 60%, a transmis Romsilva.
Romsilva nu menționează însă sumele exacte care au fost alocate în total pe parcursul timpului pentru aceste bonusuri.