Ministrul maghiar de Externe: Gazul rusesc este momentan cea mai bună ofertă, dar avem speranțe mari de la gazul românesc
„Nu există momentan pe masă o ofertă mai bună decât gazul rusesc și acesta este motivul pentru care Ungaria nu renunță la el. Însă, în același timp, ne uităm cu speranțe mari la producția de gaze care va începe din perimetrul Neptun Deep din România”, a spus ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, la o conferință pe tema gazelor care a avut loc luni la București. El a susținut că deja companiile din România și Ungaria negociază extinderea colaborării în comerțul cu gaz.
Discursul său a fost preluat de presa maghiară, care amintește că „România, aparent, se pregătește să blocheze achiziția MVM din România din cauza temerilor privind gazul rusesc”.
Potrivit publicației Portfolio.hu, Szijjarto a susținut că o strategie a Budapestei de a schimba furnizorul de gaze s-ar justifica doar dacă ar exista o ofertă mai bună decât gazele rusești.
„A primit Ungaria o astfel de ofertă? Răspunsul este clar: nu. Nu avem o ofertă mai bună pe masă”, a spus oficialul guvernamental.
„De aceea nu vom renunța la cooperarea energetică cu Rusia. Și de aceea vom proteja prin orice metode conducta TurkStream (care aduce gaze din Rusia în Turcia – n.r.), care este momentan cea mai sigură rută pentru aprovizionarea țării noastre”, a continuat el.
Szijjarto speră că de data aceasta proiectul Neptun Deep va avea succes
În ceea ce privește zăcământul Neptun Deep din România, unde producția de gaze va începe în 2027, oficialul maghiar a precizat că acest proiect „umple Ungaria de mari speranțe”.
El a explicat că anterior au fost semnate două acorduri comerciale în baza cărora primele molecule de gaze din România ar fi trebuit să ajungă în Ungaria în 2024, dar, din cauza retragerii ExxonMobil din acest proiect, producția a întârziat.
„Sperăm că de data aceasta proiectul Neptun Deep va avea cu adevărat succes. Sperăm să putem ajunge la acorduri comerciale și sperăm că putem extinde mixul energetic național cu noi surse din România”, a precizat Peter Szijjarto.
De asemenea, agenția de presă maghiară MTI, preluată de Agerpres, relatează:
Cooperarea în sectorul energiei între cele două țări, a spus șeful diplomației ungare, consolidează masiv securitatea livrărilor pentru ambele țări. Interconectorul între cele două țări a transportat anul trecut 1,7 miliarde de metri cubi de gaz către Ungaria, iar România se pregătește să exploateze un nou zăcământ marin de gaz.
„Dacă totul merge bine”, acesta ar putea furniza noi resurse în Europa Centrală în 2027, a adăugat ministrul ungar de externe.
”În această nouă situație, avem un interes legitim de a extinde cooperarea în comerțul cu gaz. Discuțiile în această privință sunt deja în desfășurare între companiile noastre”, a spus el.
Burduja: „România nu are o problemă să înlocuiască dependența de gazul rusesc cu dependența de gazul românesc”
Peter Szijjarto s-a întâlnit luni și cu ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.
România își va dubla peste doi ani producția de gaze și nu are o problemă să înlocuiască dependența față de gazul rusesc cu dependență față de gazul românesc, a precizat Burduja, într-un comunicat de presă, după ce l-a primit pe omologul maghiar la Ministerul Energiei.
„Am reafirmat angajamentul României pentru securitatea energetică a regiunii noastre și hotărârea noastră de a elimina orice dependență de resurse de la cei care au șantajat energetic Europa decenii la rândul. Am insistat asupra nevoii de solidaritate între europeni și, mai ales, asupra necesității de a diversifica sursele de aprovizionare cu energie.
În acest sens, România, astăzi primul producător de gaze al UE, lucrează la demararea proiectului Neptun Deep în 2027, care va dubla capacitatea noastră de producție a gazelor naturale făcându-ne capabili de a asigura o parte din necesarul regiunii. În această privință, Gazoductul BRUA și segmentul Tuzla-Podișor (în lucru) vor fi cruciale în transportul gazelor.
România nu are o problemă să înlocuiască dependența față de gazul rusesc cu dependență față de gazul românesc, în condiții comerciale, deci la un preț bun, și pentru acele cantități care depășesc necesarul pentru consum intern”, a arătat Burduja.
Referitor la posibila tranzacție MVM-E.ON, el a precizat că i-a prezentat omologului ungar același punct de vedere al Ministerului Energiei pe care l-a exprimat public.