Ministrul ungar de Externe, Szijiarto Peter, întâlnire cu cei doi miniștri UDMR, Cseke Attile și Tanczos Barna, luni, la București
Ministrul ungar de Externe, Szijiarto Peter, a efectuat, luni, 20 ianuarie, o vizită oficială în România, în cadrul căreia a avut întrevederi cu cei doi miniștri UDMR, Cseke Attile și Tanczos Barna.
Vizita are loc la câteva zile după anunțul Ministerului Energiei privind blocarea preluării E.ON de către o companie de stat din Ungaria.
Acest subiect nu a fost menționat de ministrul ungar în anunțul făcut, luni, pe Facebook. În schimb, Szijiarto Peter a vorbit despre importanța dezvoltării economice româno-maghiare.
„Dezvoltăm cooperarea economică și relațiile transfrontaliere, pentru care aderarea României la Schengen oferă acum o oportunitate excelentă. Prin dezvoltarea cooperării româno-maghiare, toată lumea are de câștigat: maghiarii și românii deopotrivă. Ultimii ani au demonstrat acest lucru: aderarea la Schengen, noi puncte de trecere a frontierei, creșterea comerțului și îmbunătățirea securității energetice. Iar acum, când în România a fost format un nou guvern cu participarea UDMR, putem da un nou impuls tuturor acestor lucruri”, a transmis, luni, ministrul ungar de Externe, Szijiarto Peter, notează Calea Europeană.
Reamintim că președintele UDMR, Kelemen Hunor, a reacționat la anunțul Ministerului Energiei pe tema preluării diviziei de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România de către o companie de stat ungară, spunând că este „un comunicat penibil”, după cum a relatat RostOnline.
Invitat fiind, joi, la un post de televiziune, Kelemen Hunor a fost întrebat despre semnele de întrebare pe care le ridică ministrul Energiei în legătură cu vânzarea E.ON.
„Eu un comunicat mai penibil decât comunicatul (Ministerului Energiei) rar am văzut. E o chestiune comercială între o firmă nemţească şi o firmă ungurească. Sigur, statul român are capacitatea de a verifica dacă e ceva de verificat, dar nu prin comunicate publice se rezolvă aşa ceva.
Pe de altă parte, domnul Burduja aşteptăm să vină cu soluţii pentru consumatorul vulnerabil că în aprilie plafonarea preţului la energie se termină şi trebuie să vină cu o propunere, fiindcă cu toţii vrem cel puţin segmentul vulnerabil să fie protejat. (…) Dependenţa anumitor state, Austria, Slovacia, Ungaria, Cehia, într-o oarecare măsură, de gazul rusesc, e ştiută de 100 de ani. Nu a descoperit Burduja.
Că ei nu au rezerve şi ei nu au nici măcar posibilitatea de a aduce în porturile lor, că nu au porturi maritime, gaz din altă parte. Deci, să descoperi acum gaura în kurtos kalacs nu e o mare descoperire. Pentru asta nimeni nu o să-ţi dea Premiul Nobel”, a susţinut Kelemen Hunor, la Digi 24, potrivit Antena3.
Context
Ministerul Energiei a anunțat, miercuri, a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția prin care MVM Zrt. (Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság) (MVM Group), companie de stat ungară, intenționează să achiziționeze divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România
Pe același subiect:
Compania energetică de stat a Ungariei a bătut palma cu E.ON pentru a prelua activitatea de furnizare a gazelor și electricității din România
Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), despre preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM: Este stupefiant cum autoritățile noastre privesc inerte cum o companie strategică este transferată către o companie aparținând altui stat