Connect with us

Cât de aproape este AUR de suspendarea președintelui Iohannis și cât de fragilă este majoritatea parlamentară a Coaliției

Demersul partidelor suveraniste pentru a obține un vot în Parlament privind suspendarea președintelui Klaus Iohannis are șanse să ajungă la o distanță de mai puțin de 15 voturi. Procedura, care are ca scop demiterea președintelui, nu ar fi îndeplinită, dar ar fi un exercițiu de imagine pentru Opoziție.

Un vot în Parlament pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis ar fi un exercițiu de imagine al Opoziției, în contextul în care nu este totuși timp pentru completarea procedurii, referendumul pentru demitere ar putea ajunge să fie organizat odată cu alegerile pentru noul șef de stat. Partidele suveraniste ar putea fi însă să ajungă la o distanță de mai puțin de 15 voturi. 

În ceea ce privește negocierile pentru obținerea lor, viceliderul AUR de la Camera Deputaților, Alin Coleșa, a punctat pentru „Adevărul” că nu dă șanse obținerii acestora de la UDMR și de la minorități. Este însă de părere că există șanse mari în cazul USR. Și într-adevăr, formațiunea pare hotărâtă să susțină în Legislativ demersul, chiar și în lipsa negocierilor. 

USR ar vota pentru suspendarea președintelui

Șeful senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a explicat pentru „Adevărul” că nu a fost contactat în vederea negocierilor. Cu toate astea, liderii grupurilor formațiunii politice afirmă că sunt șanse mari ca partidul să decidă o susținere la votul din Parlament. 

„Dacă ajunge la vot, foarte probabil o să votăm. O să avem o discuție (…) Dacă se ajunge la vot, eu sunt convins că vom vota”, a explicat, la rândul său, liderul de grup al USR de la Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu. Parlamentarul nu crede însă că se va ajunge la acel vot. 

În partid însă, speranțele sunt mai mari. Potrivit unor surse din formațiunea politică, membri chiar și-au exprimat opțiunea de a vota pe grupurile interne ale partidului.  

De altfel, USR a riscat de-a lungul timpului de mai multe ori asocierea cu partidul AUR în Parlament. După ieșirea de la guvernare, în 2021, a votat pentru demiterea Cabinetului Cîțu. Tot în 2021, USR a votat alături de AUR într-o şedinţă a Birourilor Permanente Reunite pentru chemarea preşedintelui Klaus Iohannis în plenul reunit, pentru a da explicaţii cu privire la averea sa.

Singurele direcții în care se mai pot îndrepta partidele suveraniste pentru obținerea voturilor necesare sunt grupul minorităților din Camera Deputaților și UDMR. Șeful Uniunii, Kelemen Hunor, a explicat că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să se retragă, însă a precizat că UDMR nu va susține demersul de suspendare.

Cum arată cifrele

Pentru a trece în Parlament este nevoie de 233 de voturi. La Camera Deputaților, partidele suveraniste au 115 voturi din cei 331 de membri, iar la Senat 47 din cei 133 de membri, adică un total de 162 de voturi. Numărul necesar nu ar fi atins nici în cazul în care demersul are susținerea USR, dar mai rămân foarte puține voturi.

Membrii USR ar aduce însă 59 de voturi, ceea ce înseamnă că partidele suveraniste ar trebui să negocieze doar alte 12 voturi. De altfel, numărul arată și cât de fragilă este de fapt majoritatea parlamentară obținută de Coaliția de guvernare. Peste 50 de parlamentari au schimbat partidul în legislatura trecută, unii dintre aleși chiar de mai multe ori.  

Facebook