Ciolacu a distrus țara! România se împrumută la cele mai înalte dobânzi din UE, mult peste state din regiune ca Bulgaria și Grecia și la niveluri triple față de Germania, Austria sau Olanda
România se împrumută la cele mai înalte dobânzi din Uniunea Europeană (UE), mult peste state din regiune ca Bulgaria și Grecia și la niveluri triple față de cât se împrumută state mai chivernisite cu banii, precum Germania, Austria sau Olanda.
Analiștii pun acest lucru pe faptul că nevoia de bani a autorităților este mare, în contextul deficitului bugetar mare. Conform Tradingeconomics.com, dobânzile la titlurile de stat pe 10 ani ale României sunt de 7,92%. Spre comparație, alte țări se împrumută astfel: Bulgaria – 4,5% Ungaria – 7,01% Polonia – 5,86% Cehia – 4,1% Grecia – 3,27% Germania – 2,49% Austria – 2,89% Olanda – 2,73% Franța – 3,3% Italia – 3,65% Spania – 3,18%
Analistul financiar Adrian Negrescu spune că dobânzile mari ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorități, care ar trebui să înceapă reducerea cheltuielilor statului, nu doar să crească taxe. „Foamea de bani a atins apogeul, ieri România s-a împrumutat cu 7,9%. Ministrul de finanțe Tanczos Barna a spus că dobânzile sunt foarte mari. Practic invită speculanții. Dacă autoritățile nu fac nimic, dacă mergem în acest ritm catastrofal, vom ajunge să ne împrumutăm la 10%”, avertizează Negrescu.
„Nu mai e mult până ce agențiile de rating vor da noi semnale de alarmă. La noi, austeritate înseamnă doar ca statul să crească taxe, pentru că nu e nimeni în stare să reducă cheltuielile de funcționare ale statului. Se construiesc stadioane, cheltuielile cu bunuri și servicii nu scad”.
Adrian Negrescu, analist financiar Deficit imens Situația vine în contextul în care România a terminat anul trecut cu un deficit bugetar de 8,6% din Produsul Intern Brut (PIB), deși își propusese inițial o țintă de 5%.
În acest an, bugetul va fi construit pe un buget de 7%, iar Guvernul a luat la finalul anului trecut o serie de măsuri, precum înghețarea pensiilor și a salariilor bugetare, tăierea unor sporuri, creșterea accizelor și reintroducerea taxei pe stâlp. Cu toate acestea, analiștii spun că e prea puțin și trebuie mult mai mult. Bank of America avertiza zilele trecute că deficitul „este mai aproape de 10%”, în vreme ce BNR avertiza cu privire la „riscuri însemnate” din cauza politicii fiscale a statului.