Soluțiile economice ale AUR pentru ieșirea din criză!
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat luni o serie de măsuri care să atenueze austeritatea adoptată de Guvernul Ciolacu 2 prin „ordonanța trenuleț”! În timp ce românii cer în stradă reluarea alegerilor începând cu turul II și demiterea lui Klaus Iohannis, Guvernul Ciolacu 2 le îngheață veniturile și vine cu noi taxe în domenii cheie pentru statul român.
„Aș dori să vorbesc despre patru sectoare care sunt grav afectate de creșterea taxelor. Este vorba de sectorul construcțiilor, sectorul agricol și agroalimentar și de sectorul IT. Ei prognozează că prin aceste modificări, aceste creșteri de taxe, vor mai colecta undeva la 4-5 miliarde de euro pe an. Afirmația oricum este una falsă, nu vor reuși să colecteze așa cum nici în anul 2024, atunci când au spus că prin creșterea performanței de colectare a impozitelor, vor obține vreo 10-20 miliarde de euro, nu au obținut nimic, doar s-au împrumutat. Anul trecut, 30 miliarde de euro reprezintă deficitul bugetar, adică aproape 30% din valoarea totală a bugetului de stat. Noi vom încerca să prezentăm niște soluții alternative, niște soluții care să aducă valoarea adăugată, nu cele pe care Guvernul actual a decis să le facă și care sunt specifice țărilor din America de Sud”, a declarat Marius Lulea, în cadrul unei conferințe de presă.
Prim-vicepreședintele AUR a vorbit despre măsurile care ar putea să aducă bani la bugetul de stat, fără să afecteze veniturile românilor.
„În zona de construcții, au propus creșterea taxelor, sigur că exprimarea folosită a fost că renunțăm la excepțiile fiscale. Este fals, ne trebuie să ținem cont de realitățile din România. Prețurile în zona de construcții sunt oricum foarte ridicate. Impozitul pe muncă este excesiv, iar în construcții se folosește forță de muncă. Noi venim cu o soluție alternativă. (…) Trebuie să creștem numărul de angajați în următorii cinci ani, de la 5 milioane de angajați în zona privată la 7 milioane de angajați. (…) Deci noi propunem un model prin care să se crească baza de impozitare, să fie firme mai multe care plătesc firme mai mari și mai mulți angajați care să facă acest lucru (…) De aceea noi credem că un program guvernamental pentru construcția de locuințe sociale, completat cu un prevederi financiar bancare care să ofere credite cu dobânzi reduse cum ar fi 2% pe maxim în 45 de ani este modelul din Polonia care a pus acasă 1 milion de locuitori, dobânzile în Polonia la credite pentru achiziția de locuințe este de 2% stabilită împreună cu banca lor națională și executate evident prin băncile comerciale. Noi propunem să se construiască 100.000 de locuinţe în fiecare an. Acest lucru înseamnă creşterea PIB-ului României între 5 miliarde de euro pentru zona de construcții, 10 miliarde de euro pe totalul economiei naționale, ceea ce înseamnă că la bugetul de stat, pe modelul actual economic, ajung în jur de 3.5 miliarde de euro, cam de trei ori mai mult decât ar face ei prin creșterea fictivă a taxelor pentru că, repet, oamenii nu vor plăti taxe mai mari vor plăti de același taxe, că dacă nu ai bani în cont, nu ai ce să plătești”, a subliniat Marius Lulea.
Un alt domeniu greu încercat din cauza măsurilor luate de Guvern este cel agricol, inclusiv când vine vorba de zona agroalimentară.
„În statele puternice, precum Germania, Italia, carburantul este subvenționat pentru zona de agricultură, dar guvernul a decis că trebuie taxe mai mari. Deci nu e suficient că importăm din Polonia, Ungaria, mai nou din Ucraina, produse care sunt subvenționate mai mult decât în România, că de aceea au prețurile mai mici. Acum a venit Guvernul și a spus ca trebuie sa închidem complet agricultura României, este bine să le creștem taxele. Este nevoie de un program de finanțare nerambursabil cu fonduri europene PNRR, sau credite cu dobânzi subvenționate de stat, se întâmplă acest lucru în Occident, astfel încât, spre exemplu, să creștem zootehnia. Astăzi importăm carne de pod de 1 miliard de euro, 70% din consumul de carne este importat. Noi spunem că trebuie fonduri nerambursabile, adică bani gratis, dați către fermierii care au supraproducție de cereale. România are o supraproducție de 45 miliarde de euro anual. Exportăm cereale ieftine și importăm carne scumpă din Spania, Germania sau din Polonia. De aceea noi vorbim despre creșterea puterii companiilor române, să transformăm cerealele, folosindu-le în zootehnie, în carne de porc și mai departe să realizăm în fiecare sat în România mici fabrici care să facă producție agroalimentară. Asta înseamnă o creștere a numărului de angajați care astăzi sunt în zona de agricultură, doar 300.000 de români sunt angajați. Noi propunem decât să impozităm mai mult acești puțini angajați, să creștem numărul de angajați cu 300.000 de persoane. Înseamnă aport la PIB-ul României anual de 7 miliarde de euro înseamnă 1,5 miliarde de euro creștere încasare la bugetul de stat pe un model sustenabil. Pentru cei care astăzi conduc România nu prea înțeleg când printează bani, că trebuie să crești și producția pentru că altfel banii se dună inflației. Ceea ce se întâmplă astăzi este modelul din America de Sud, în care toată lumea este săracă și toată lumea lucrează la stat. Noi propunem o alternativă”, a adăugat Marius Lulea.
Reducerea cheltuielilor la stat s-ar putea face printr-o reformă administrativă, care să transfere o parte dintre angajații de la stat către zona privată.
„Avem astăzi 9,5% din PIB cheltuieli cu personalul bugetar. Dacă reducem cu 16% cheltuiala cu salarizarea personalului bugetar, cam ce spunea domnul Lulea legat de unele supradimensionări ale diverselor instituții de stat, am ajunge la 8,5%. O scădere a cheltuielilor cu personalul bugetar, care înseamnă o scădere a personalului bugetar cu 16%, înseamnă și o scădere a cheltuielilor cu bunuri și servicii cu 16%, pentru că, nemaiavând atâtea instituții sau nemaiavând atâția oameni în toate aceste instituții, scade și presiunea cheltuielilor cu bunuri și servicii. Am mai face o economie de 1% din PIB și din aceste cheltuieli dacă am reuși să facem un management mai bun al investițiilor, adică achizițiile s-ar face la niște prețuri mai apropiate de cele reale și nu de cele convenite prin faptul că guvernul evită licitațiile în foarte multe achiziții publice și o face cumpărând bunuri și servicii fără să facă achiziții publice. Ajungem la 7%.Acest lucru, această reducere masivă de cheltuieli și de aparat bugetar, va convinge creditorii că există seriozitate în România, ar scădea și dobânzile cam cu a 10-a parte din nivelul pe care îl plătim azi, deci o reducere de încă 0,2 puncte procentuale a cheltuielilor și, în fine, am putea să ajungem în preajma cifrei de 6% deficit bugetar”, a afirmat Petrișor Peiu, senator AUR.
De asemenea, Alianța pentru Unirea Românilor solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară pentru a adopta bugetul pentru anul în curs.