Connect with us

Transelectrica și Guvernul au lucrat pentru nepotul lui Ciolacu

În județul Buzău, la doar 1,5 kilometri distanță de locul în care Mihai Cristian Ciolacu, nepotul lui Marcel Ciolacu, deținea terenuri pe care urmează să fie construite două parcuri fotovoltaice, se construiește un nod de rețea electrică. Investițiile de zeci de milioane de euro în infrastructura de transport s-au derulat, convenabil, în paralel cu afacerea lui Mihai Cristian Ciolacu. Banii au venit din fonduri UE, Transelectrica și bugetul de stat – 56,7 milioane de euro în total.

HotNews.ro a relatat, printr-o serie de articole publicate în octombrie și noiembrie, că firmele Solar Energy Production SRL și Development Power Solar Energy SRL, din Buzău, ale lui Mihai Cristian Ciolacu, nepotul premierului, au obținut fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru două parcuri fotovoltaice, în decembrie 2023.

Între timp, după ce a obținut avize de racordare la rețea și fonduri europene, nepotul lui Ciolacu și-a vândut afacerile către Premier Energy.

Pe 20 decembrie, compania Premier Energy PLC, controlată de fondul de investiţii al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, a anunțat că a finalizat cumpărarea a 90% din firma Development Power Solar Energy SRL. Aceasta este una dintre firmele lui Mihai Cristian Ciolacu, nepotul lui Marcel Ciolacu, pentru care a obținut ajutoare de stat de 22,4 milioane de euro, prin PNRR, pentru două parcuri fotovoltaice și stocare de energie.

Presshub: La Stâlpu se creează un adevărat nod de rețea

Cristian Mihai Ciolacu a transmis că unchiul său ”Nu a fost implicat și nu are nicio legătura cu acest proiect”, explicând că acest demers a pornit de la faptul că ”Partenera mea avea terenul și diverse firme au căutat-o pentru a obține superficie (cale de acces n.r.) pe ele. Așa mi-a venit ideea să facem noi proiectele, după ce am citit modelul de contract de superficie”.

Jurnaliștii PressHub au verificat afirmațiile lui Mihai Ciolacu și au descoperit că declarațiile din campanie nu prea se potrivesc cu realitatea din acte.

Conform statisticilor, peste 65% din suprafața județului Buzău este acoperită de terenuri fertile din clasele I și II de fertilitate, a căror scoatere din circuitul agricol este interzisă. Din iulie 2022, terenurile pentru fotovoltaice din extravilanul localităților pot fi scoase din agricultură doar dacă se află în categoriile III, IV sau V de fertilitate – certificate printr-un studiu al Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Mii de hectare fertile au fost degradate din pix și transformate în parcuri fotovoltaice, pentru că acestea sunt mai bănoase decât agricultura.

Când Mihai Cristian Ciolacu, nepotul premierului, s-a apucat de afacerea cu fotovoltaice, această lege nu era încă în vigoare. Procedura presupunea introducerea terenurilor în intravilanul localității, prin aprobarea în Consiliul Local (CL) a unui Plan de Urbanism Zonal (PUZ). Consilierii locali aprobă PUZ-ul doar pe baza „oportunității” investiției. Primarul (Stelian Gioabă) și 10 din cei 13 consilieri sunt membri PSD, adică subordonați politic lui Marcel Ciolacu.

În luna mai 2022, două parcele au fost introduse în intravilan prin hotărâre de consiliu local. Practic, deveneau o insulă de intravilan în mijlocul câmpului de terenuri extravilane agricole – care își păstrau în continuare destinația inițială.

Terenurile sunt lipite și au fost cumpărate în 2003 de omul de afaceri buzoian Ion Sandu. Ele au fost luate prin superficie de două firme înființate în aprilie 2022: Solar Energy Production (50 hectare) și Development Power Solar Energy (40 hectare).

Solar Energy Production și Development Power Solar Energy au depus în aceeași zi cereri de finanțare prin PNRR (15 iunie 2022), la diferență de o oră una de alta (FOTO).

Cele două firme au depus în noiembrie 2022 și cererile pentru avizul tehnic de racordare (ATR) din partea Transelectrica, pe care l-au primit în martie 2023. Puterea totală instalată este de 86 MW.

Avizele de racordare la rețeaua Transelectrica sunt condiționate de o serie de lucrări care costă zeci de milioane de euro. Lucrările sunt necesare, deoarece infrastructura de transport nu face față capacităților de producție din Dobrogea.

Practic, la Stâlpu – comună aflată la 11 kilometri de Buzău – se creează un adevărat nod de rețea, care nu exista înainte de 2022, când nepotul lui Marcel Ciolacu a demarat afacerea cu fotovoltaice. Rețeaua electrică de transport (RET) va face un mare nod în extravilanul localității Stâlpu (FOTO).

Iar centralele lui Mihai Cristian Ciolacu se „înțeapă” în această magistrală a energiei, care se află la doar 1,5 kilometri de ele.

Transelectrica: În noiembrie a depus cererile, în martie au fost emise avizele

Transelectrica a precizat, într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, că cererile de racordare pentru parcuri fotovoltaice cu puteri instalate de până la 50 MW se adresează de către distribuitori.

Mihai Ciolacu a transmis cererile pentru cele două parcuri fotovoltaice,  CEF Stâlpu 1 şi CEF Stâlpu 2, prin firmele Solar Energy Production SRL și Development Power Solar Energy SRL, către Distribuție Energie Electrică România SA (DEER), companie controlată de Electrica SA, la care cel mai mare acționar este Ministerul Energiei.

Cu Solar Energy Productions SRL a obținut ATR pentru o capacitate instalată de 48 MW energie solară, cu 10 MW stocareCu Development Power Solar Energy SRL a obținut ATR pentru 38 MW energie solară, cu 8 MW stocare. În total, 86 MW de panouri fotovoltaice și 18 MW stocare energie.

Transelectrica a emis avizul tehnic de racordare pentru cele două locuri de producere în baza documentaței elaborate de Distributie Energie Electrică România SA, a mai precizat compania de transport.

DEER a transmis catre Transelectrica în luna noiembrie 2022 cererile de racordare si documentele anexate, precum şi studiile de soluție avizate aferente celor două locuri de producere. „În urma analizei documentației, CNTEE Transelectrica SA a solicitat documente suplimentare actualizate, iar avizele tehnice de racordare au fost emise în martie 2023, după primirea documentelor solicitate suplimentar”, a mai transmis compania.

Directorii semnează ATR-urile. Unul dintre directori era finul lui Marcel Ciolacu

Potrivit Transelectrica, avizele Tehnice de Racordare sunt documente semnate de către conducerea companiei si personalul de specialitate responsabil, în conformitate cu regulile Interne ale Directoratului. 

În acea perioadă, director al companiei era Gabriel Andronache, fost consilier și apropiat al fostului premier PSD Mihai Tudose. Tototdată, membru în Directorat era Ștefăniță Munteanu, apropiat al premierului Marcel Ciolacu și al nepotului acestuia, Mihai Ciolacu, conform Ziarului Bursa, care scrie că Ștefăniță Munteanu este chiar finul lui Marcel Ciolacu. Între timp, Ștefăniță Munteanu a ajuns chiar șeful Directoratului.

Marcel Ciolacu a susținut în mai multe rânduri că nu a intervenit pentru nepotul său care „e un baiat destept, muncitor„.

Vânzarea de proiecte a devenit o piață

Despre aceste proceduri prin care se obțin avizele, au vorbit inclusiv reprezentanții Transelectrica, în urmă cu un an, acuzând faptul că „așa-numitele „cozi de conectare” pentru energiile eoliene și solare sunt mari”.

Oficialii Transelectrica spuneau că sunt foarte multe cereri, iar investitorii serioși nu au loc de cei care vor avize tehnice de racordare doar pentru a vinde proiectele.

“Avem aproape 100 de solicitări de racordare pe partea de producere de energie, peste 50.000 MW la operatorii de distribuție și la operatorul de transport. Sunt cantități enorme și ele necesită un timp destul de mare de analiză, de programare în ședințele de avizare. Nu putem decela între proiectele serioase, care au finanțare, și cele care au fost depuse doar pentru a fi vândute”, a spus șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN), Virgiliu Ivan, în septembrie 2023.

El a explicat că, practic, să vinzi proiectele este permis de lege și că a devenit în sine o piață.

Pentru că, a explicat, Ivan, “Sunt foarte puțini cei care văd și cea de-a doua etapă de după racordare, sub 10% dintre ei, cea de recuperare a investiției, cei care au noțiuni de piață. Trebuie să știi și parcursul următor – ce faci cu energia? Trebuie să o vinzi, să cunoști piața”, a conchis șeful DEN. 

Facebook