Bruxelles/ Încep audierile comisarilor europeni desemnați
Luni, 4 noiembrie, la Bruxelles, încep audierile celor 26 de comisari europeni desemnați, românca Roxana Mînzatu fiind programată în ultima zi a audierilor, adică marți, 12 noiembrie.
Toate audierile sunt publice și pot fi urmărite în direct pe platforma online pe pagina Parlamentului și pe EBS/EBS+.
Fiecare audiere durează trei ore. Comisarul desemnat va face o declarație introductivă de 15 minute, care va fi urmată de întrebări din partea eurodeputaților. Fiecărui grup politic îi va fi alocat un număr de minute, pe care îl va repartiza după cum consideră de cuviință membrilor săi care participă la audiere. Comisarul desemnat va avea la dispoziție un număr dublu de minute pentru a răspunde față de minutele alocate întrebării. Înainte de încheierea audierii, comisarul desemnat poate să facă o scurtă declarație finală.
În funcție de portofoliul care i-a fost atribuit, un comisar desemnat poate să fie evaluat de o singură comisie sau împreună de mai multe comisii (comisii competente). La audiere pot fi invitate și alte comisii, care pot adresa întrebări orale. Evaluarea finală a candidaților o vor face însă coordonatorii comisiei/comisiilor competente.
Rezultatul și încheierea audierilor
După finalizarea tuturor audierilor, Conferința președinților de comisie va evalua rezultatul acestora și va transmite concluziile Conferinței președinților. Conferința președinților va analiza scrisorile de evaluare primite de la comisiile competente și recomandările Conferinței președinților de comisie. Ea va face apoi o evaluare finală și, pe 21 noiembrie, va declara audierile închise. Scrisorile de evaluare vor fi publicate după ce Conferința președinților declară toate audierile închise.
Etapele următoare: alegerea Comisiei în plen
După încheierea audierilor, președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta colegiul complet al comisarilor și programul său în plen. Prezentarea va fi urmată de o dezbatere cu deputații europeni. Orice grup politic sau cel puțin a douăzecea parte dintre membrii Parlamentului (pragul redus) poate depune o propunere de rezoluție.
Întreaga Comisie Europeană trebuie să primească aprobarea Parlamentului (cu majoritatea voturilor exprimate, vot prin apel nominal). Votul este planificat să aibă loc în sesiunea plenară din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.
După ce este confirmată de Parlament, Comisia trebuie numită oficial de Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată.
Tranziție curată, justă și competitivă
Suveranitate tehnologică, securitate și democrație
Prosperitate și strategia industrială
Politică externă și de securitate
Oameni, competențe și pregătire
Coeziune și reforme
Comerț și securitate economică
Relații interinstituționale și transparență
Economie și productivitate
Punere în aplicare și simplificare
Mediterana
Sănătate și bunăstarea animalelor
Climă, zero emisii nete și creștere curată
Apărare și spațiu
Extindere
Parteneriate internaționale
Pescuit și oceane
Servicii financiare și Uniunea economiilor și a investițiilor
Pregătire și gestionarea situațiilor de criză
Egalitate
Afaceri interne și migrație
Mediu, reziliență în domeniul apei și o economie circulară competitivă
Buget, luptă antifraudă și administrație publică
Energie și locuințe
Ekaterina SPASOVA GECHEVA-ZAHARIEVA
Start-upuri, cercetare și inovare
Democrație, justiție și statul de drept
Transport sustenabil și turism
Agricultură și sectorul alimentar
Pe același subiect:
Audierile în Parlamentul European ale noilor comisari desemnaţi vor avea loc între 4 şi 12 noiembrie
PE: A fost stabilit calendarul pentru audierile comisarilor desemnați. Roxana Mînzatu este programată în 12 noiembrie