Tolontan: Cum te califică jefuirea unei baze sportive în valoare de 6 milioane de euro să stai lângă Marcel Ciolacu
Cum a ajuns o fostă șefă a clubului sportiv Olimpia, pe care MTS a descoperit că l-a prejudiciat după o afacere de 6 milioane de euro, să fie în primul rând al susținătorilor lui Marcel Ciolacu.
În octombrie 2010, o investigație GSP a descoperit un personaj puțin cunoscut în lumea sportului românesc: directoarea Clubului Sportiv Olimpia din București, Mihaela Neagu.
Olimpia este o veche bază sportivă, una dintre cele mai pitorești din București, ale cărei terenuri de rugby deschid o luncă amplă și înverzită, o surpriză aerisită în inima cartierului Vitan.
Mihaela Neagu a fost numită politic șefă la Olimpia, pe filieră PD-L. La scurt timp, au început afacerile.
Pierzi terenul bazei sportive și apoi îl răscumperi la preț mare
În secret, Neagu a achiziționat o margine de bază și o treime dintr-un teren contra a 6 milioane de euro. Dar, înainte de asta, baza pierduse terenul pe care l-a răscumpărat. Mecanismul clasic: statul nu se apără în justiție, ratează și apoi răscumpără.
După ce a apărut investigația de presă, MTS și-a trimis corpul de control. S-au descoperit prejudicii de milioane de euro, niciodată investigate de justiție. Neagu era susținută, conform mărturiilor, de Corvin Nedelcu, un personaj ”cu profil de servicii secrete”.
Au trecut aproape 15 ani. Ambele ”tabere” și-au continuat drumul. Mihaela Neagu a urcat în piramida afacerilor transpartinice, făcând mii și mii de contracte cu statul. Iar jurnaliștii au continuat investigații în diverse domenii, fiind la un moment dat măturați. Sunt linii paralele, dar care oglindesc cum vizată nu este combinația, ci profesia care o arată publicului.
Profit de 1 milion de euro pe lună
Acum câteva zile, când Marcel Ciolacu a fost la dezbaterea prezidențială organizată de Antena 3 CNN, Mihaela Neagu a apărut în primul rând, chiar printre liderii PSD.
Siteul de investigații Snoop i-a revăzut afacerile: are 1.800 de contracte cu statul. Obiectul ei de activitate? Infinitul.
După povestea de la baza Olimpia, realizată în administrația PD-L, firmele lui Neagu (General Store – Libra Events și Best Achiziții sunt cele mai cunoscute dintre ele) au făcut afaceri publice în pandemie cu măști, sub administrația PNL.
În anii care au urmat, ea s-a orientat pe rații militare, zahăr, licitații de gaz la scară internaționale, mobilier școlar și curățenie în aeroportul Otopeni.
A organizat și spectacole muzicale pentru primarii PSD, cum a fost cel cu Dan Bittman în onoarea lui Daniel Florea. Plus servicii sportive pentru Metrorex, indiferent ce o însemna asta. Și a avut un contract și cu firma Otokar din Turcia, înainte ca aceasta să câștige contractul cu primăria Gabrielei Firea. O strălucită diversitate.
În ultimii cinci ani, companiile lui Neagu au realizat cifră de afaceri de 300 de milioane de euro și un profit de 60 de milioane de euro. Altfel spus, în medie profit de 1 milion de euro pe lună.
Un recent studiu dedicat economiei românești, ”Profil de antreprenor 2024”, realizat de ING, arată că 70% dintre firme se specializează pe un singur domeniu de activitate. Nu și Mihaela Neagu.
Ea este specializată nu într-un business anume, ci în procesul achizițiilor publice și a balansului între partide. Căutați un profil de antreprenor, iată-l, nu e nevoie de studii.
Neagu nu reprezintă PSD în afaceri, ci e ambasadoarea unei lumi transpartinice în PSD
În lumea olimpismului, se spune că membrii CIO nu sunt reprezentanții țării lor în Comitetul Internațional Olimpic, ci reprezentanții CIO la ei în țară. Atât de puternic și transnațional e CIO că are ambasadori informali în propria lor țară.
După acest model, așezată strategic la Antena 3 CNN lângă Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, Mihaela Neagu nu reprezintă PSD în lumea afacerilor, ci e trimisul unei lumi transpartinice și opace în PSD. Prezența ei, de data asta în față, arată ce încredere nemărginită au că vor ajunge să cuprindă toată țara după alegeri.
MIhaela Neagu (stânga) stă în primul rând, alături de Sorin Grindeanu, Lia Olguța Vasilescu și Mihai Tudose, la dezbaterea electorală găzduită de Antena 3 CNN Foto: captură video
Sportul e o alegorie accelerată a societății. Cine, conform corpului de control al MTS, a păgubit cu milioane o bază sportivă, e antrenat să facă contracte cu statul pentru sute de milioane de euro și trimis mai apoi în politică, acolo unde se învârt decizii de miliarde de euro.
Urci cu câte zerouri e nevoie. Milioane, sute de milioane, miliarde. Așa arată o promovare prin forțe proprii într-un timp care în care speranța în democrație retrogradează. Pentru că tolerăm aceste forțe.