Connect with us

După Germania, Franța reintroduce temporar controalele la frontieră

Franța a anunțat că, de la 1 noiembrie, va reintroduce temporar controalele la frontieră, notează The Brussels Times.

Potrivit sursei citate, decizia este motivată de îngrijorările privind imigrația și amenințările teroriste și va fi valabilă pentru următoarele 6 luni.

De altfel, noul ministru de interne francez, Bruno Retailleau, a declarat, recent, că Franța va adopta măsuri mai dure împotriva imigrației și va face alianță cu statele UE care doresc același lucru, după cum a relatat RostOnline.

În ultimele luni, tot mai multe state europene care au anunțat că intenționează să introducă controlul la frontiere, informează Euractiv.

Austria

Viena a reintrodus controalele la frontiera cu Cehia până la 15 octombrie și cu Slovenia și Ungaria până la 11 noiembrie.

La fel ca și în Germania, a fost luată decizia de a reduce imigrația ilegală și de a reduce presiunea asupra sistemului de azil, precum și de a opri amenințările teroriste proveniente din Orientul Mijlociu, în urma războiului dintre Israel și Hamas.

Motivele includ și activitățile de spionaj în urma invaziei Rusiei în Ucraina și fraudele cibernetice.

Danemarca

Danemarca a consolidat securitatea frontierelor la toate granițele interne. La fel ca și în Norvegia, restricțiile vor fi în vigoare în perioada 12 mai – 11 noiembrie, „cu o atenție deosebită la granița terestră danezo-germană și la porturile daneze cu legături cu feribotul către Germania”.

Copenhaga s-a declarat îngrijorată de „amenințarea teroristă legată de conflictul dintre Israel și grupurile militante din Gaza și de profanările Coranului în 2023, care au creat o nouă atenție pe Danemarca ca obiectiv prioritar în rândul grupurilor militante islamice”.

Franța

Controalele de-a lungul tuturor frontierelor interne sunt în vigoare începând cu 1 mai și ar trebui să rămână valabile până la 31 octombrie.

Decizia Parisului a fost motivată de „presiunea migratorie constantă la frontierele externe Schengen” și „creșterea semnificativă a trecerilor ilegale, în special din Turcia și din nordul Africii”, precum și de „presiunea asupra sistemului de primire” și de „intensificarea amenințării teroriste”.

Măsura a fost aplicată și din cauza Jocurilor Olimpice și Paralimpice organizate în vară, care au adus milioane de persoane în Franța.

Italia

Din cauza președinției G7 a Italiei și a riscului activităților teroriste „legate de turbulențele din Orientul Mijlociu și de posibilul risc de infiltrări teroriste în fluxurile migratorii ilegale”, Roma a consolidat securitatea frontierelor până pe 18 decembrie, potrivit Comisiei Europene. Însă, nu este clar ce frontiere sunt implicate.

Euronews a contactat Ministerul de Interne pentru clarificări.

Norvegia

Din 12 mai, au fost limitate intrările în toate porturile conectate la Spațiul Schengen, iar controalele vor rămâne în vigoare cel puțin până pe 11 noiembrie 2024.

Oslo a justificat măsurile prin „amenințarea crescândă pentru infrastructura critică, operațiunile de informații rusești care amenință exporturile de gaze norvegiene sau sprijinul militar pentru Ucraina”.

Slovenia

Controalele la frontieră sunt în vigoare cu Croația și cu Ungaria. Acestea au fost introduse la sfârșitul lunii iunie din cauza evenimentelor sportive majore precum UEFA Euro 2024 din Germania și Jocurile Olimpice din Franța și se prevede să rămână în vigoare până pe 21 decembrie.

Potrivit autorităților slovene, motivele includ și „instabilitatea tot mai mare din Orientul Mijlociu, agresiunea Rusiei în Ucraina, criminalitatea organizată și amenințările teroriste în general”.

Suedia

Suedia se alătură țărilor scandinave, care au introdus controale între 12 mai și 11 noiembrie. Măsura „poate fi extinsă la toate frontierele interne”, a declarat Comisia Europeană.

Autoritățile suedeze au fost motivate în primul rând de atacul Hamas asupra Israelului și de ofensiva israeliană în Gaza, „care au crescut tensiunile în Suedia și în alte state membre, au crescut riscul violențelor grave și al atacurilor motivate de antisemitism, amenințare gravă la adresa ordinii publice și a securității interne”.

 

Facebook