Connect with us

Silvicultorii s-au dezlănțuit la protestul de la Guvern: Ciucă și Ciolacu ne-au tăiat pensiile

Silvicultorii protestează vineri, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de noua Lege a pensiilor, în condiţiile în care aproximativ 20.000 de salariaţi personal silvic nu vor mai putea beneficia de încadrare în fosta grupă I de muncă, transformată în condiţii speciale, de la 1 septembrie, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, Silviu Geană.

Totodată, sindicaliştii Silva solicită retragerea de la Parlament a proiectului de lege privind Codul Silvic.

La această oră se află în piaţa Victoriei protestatari din diferite categorii socio – profesionale, nu doar silvicultori, respectiv personal feroviar, militari, mineri, poliţişti, siderurgişti, energeticieni, personal activ, rezervişti şi pensionari din cadrul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.

„Principalul motiv pentru care toate structurile sindicale protestează sunt nemulţumirile legate de legea pensiilor, care creează anumite inechităţi pentru nişte categorii socio-profesionale, iar în situaţia noastră, a silvicultorilor, creează o uriaşă inechitate prin faptul că, cei aproximativ 20.000 de salariaţi personal silvic aflaţi în activitate astăzi, nu vor mai putea beneficia de încadrare în fosta grupă I de muncă, care s-a transformat în condiţii speciale, de la 1 septembrie. Acesta este unul din principalele motive pentru care noi ieşim în stradă”, a declarat Silviu Geană.

El a subliniat că mai sunt două revendicări importante, una privind solicitarea de retragere a Codului silvic, iar cealaltă referitoare la Legea 296/2023, care a instituit unele măsuri fiscal-bugetare, conducând la înjumătăţirea valorii tichetelor de masă şi la „tăieri de drepturi, aşa cum era erau negociate şi reglementate în contractele colective de muncă”.

„O altă revendicare este legată de solicitarea de retragere a Codului silvic care, în varianta în care a fost promovată de Guvern, dezbătută la Senatul României şi adoptată de prima cameră a Parlamentului, nu este ceea ce trebuie pentru pădurile ţării: creează o sumedenie de probleme administraţiei silvice şi personalului silvic, urmând să conducă pe viitor la degradarea pădurilor României. A treia revendicare, extrem de importantă, în special pentru salariaţii cu venituri mici, este cea legată de Legea 296/2023, care a instituit nişte măsuri fiscal-bugetare, măsuri care au condus la înjumătăţirea valorii tichetelor de masă şi la o sumedenie de tăieri de drepturi, aşa cum era erau ele negociate şi reglementate în contractele colective de muncă”, a adăugat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”.

El a subliniat că, în cazul în care lucrurile nu se aşează pe făgaşul normal, este foarte posibil ca protestul să fie reluat în câteva săptămâni.

„Sperăm să avem o întâlnire cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu, dacă programul dânsului va permite”, a afirmat Silviu Geană.

Protestul de vineri reprezintă o continuare a mitingului desfăşurat la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în data de 26 septembrie 2024, la care au participat, de asemenea, organizaţiile sindicale din cadrul Confederaţiei Meridian, susţin sindicaliştii.

Conform sursei citate, protestul are loc în intervalul orar 13:00 – 16:00.

Silvicultorii solicită modificarea în regim de urgenţă a Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a abrogat din Statutul personalului silvic (OUG 59/2000) încadrarea în condiţii speciale (fosta grupă I) a locurilor de muncă pentru personalul silvic ce desfăşoară activităţi de pază a fondului forestier, a fondurilor cinegetice şi piscicole, a ariilor naturale protejate; control silvic şi cinegetic; exploatări forestiere; construcţii forestiere; lucrări de teren în activitatea de fond forestier şi împăduriri. Încadrarea în condiţii speciale făcea posibilă reducerea vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu un an la fiecare 5 ani lucraţi în astfel de condiţii, conform Legii 234/2019.

Potrivit sursei citate, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, printr-o scrisoare adresată recent Camerei Deputaţilor, solicită analizarea Proiectului de Lege privind Codul Silvic în comisiile de specialitate şi aprobarea cu celeritate a acestuia în plenul Camerei Deputaţilor, solicitarea fiind justificată ca cerinţă în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Totodată, la nivelul Comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor s-a constituit un grup de lucru în acest sens, fără a invita însă şi partenerii sociali, organizaţiile sindicale.

„Eliminarea măsurilor fiscal-bugetare din Legea nr. 296/2023 conduc la diminuarea veniturilor salariaţilor şi încalcă drepturile negociate prin contractele colective de muncă (tichete de masă, vouchere de vacanţă, compensaţii la concedieri colective, condiţionarea şi limitarea salarizării în funcţie de profitabilitatea angajatorului, etc)”, au precizat sindicaliştii.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Silva afirmă că vor susţine în continuare, prin toate mijloacele legale, drepturile lucrătorilor din domeniul silvicultură, inclusiv prin organizarea unor noi acţiuni de protest.

De altfel, Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, din care face parte şi federaţia silvicultorilor a făcut un apel către primul-ministru al României, Marcel Ciolacu şi către preşedintele Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă, de a se pune de acord forţele politice majoritare din Parlamentul României, în vederea rezolvării problemelor restante din sistemul pensiilor militare de stat şi a corectării problemelor semnalate din legea pensiilor pentru diversele categorii de persoane care au lucrat şi lucrează în condiţii speciale şi deosebite, persoane cu dizabilităţi, invaliditate, etc., pentru recâştigarea demnităţii, a drepturilor pierdute şi pentru restabilirea justiţiei sociale.

Facebook