Președintele Iohannis, de Ziua Armatei Române: Trebuie să rămânem ferm angajați în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în fața agresorului, atât timp cât va fi necesar
În ultimul discurs de Ziua Armatei în calitate de comandant al forțelor armate, președintele Iohannis a subliniat că România trebuie să rămână ferm angajată în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în fața agresorului.
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri, 25 octombrie 2024, o alocuțiune în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I, București, a informat Administrația Prezidențială.
„Traversăm vremuri dificile, marcate de provocări multiple, care sporesc instabilitatea și impredictibilitatea evoluțiilor de securitate la nivel regional, european și global, context în care puterea militară capătă o și mai mare relevanță, atât ca un mijloc de consolidare și proiectare a forței, cât și ca factor esențial de descurajare și apărare.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european și reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și o provocare la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli, care a asigurat pacea și stabilitatea în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial.
De aceea, trebuie să rămânem ferm angajați în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în fața agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu Aliații din NATO și cu partenerii europeni și internaționali”, a spus președintele Iohannis.
Klaus Iohannis a subliniat că forțele ruse continuă acțiunile de agresiune, făcând victime civile și producând pagube însemnate la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, inclusiv în proximitatea frontierei fluviale cu România.
„În fața acestor provocări, rămânem vigilenți și continuăm eforturile naționale conjugate și cooperarea strânsă cu Aliații pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, care reprezintă o zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.
Totodată, suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ național pentru a fi în măsură să prevenim și să combatem riscul ca drone eșuate, utilizate de forțele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul național”, a declarat președintele Iohannis.
Potrivit acestuia, România găzduiește o serie de structuri și comandamente NATO importante, iar aproximativ 5.000 de militari aliați se instruiesc împreună cu militarii români.
„Le mulțumesc și cu acest prilej militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Spania, Portugalia, Polonia, Belgia, Marea Britanie, Țările de Jos, Italia, Norvegia, Bulgaria, Turcia, Luxemburg, Germania, Canada, Grecia, Macedonia de Nord și Ungaria pentru prezența în țara noastră”, a subliniat Iohannis.
Nu în ultimul rând, președintele Iohannis a mulțumit militarilor români pentru loialitatea și onoarea cu care slujesc țara.
„Armata României este respectată și apreciată în mediul internațional pentru modul în care își îndeplinește misiunile încredințate, atât în țară, cât și în cadrul ONU, al NATO și al Uniunii Europene. Prin devotamentul, profesionalismul și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă în activitatea dumneavoastră, oferiți un exemplu de putere, hotărâre și curaj tinerei generații.
Sunt convins că veți continua să vă desfășurați activitatea la cele mai înalte standarde, pentru a fi mereu în măsură să răspundeți prompt și eficient oricăror provocări. Pentru loialitatea și onoarea cu care slujiți țara, aveți respectul și aprecierea noastră! Vă doresc multă sănătate și succes în îndeplinirea misiunilor care vă revin pentru apărarea țării!”, a transmis președintele Iohannis.