România importă produse de panificație de aproape 3 miliarde de lei
În timp ce România este un important exportator de cereale, paradoxal, importăm produse de panificație și patiserie în valoare de aproape 3 miliarde de lei anual. Această situație subliniază o gravă disfuncționalitate a economiei noastre, în care exportăm materii prime ieftine și importăm produse finite scumpe.
Produse precum pâinea congelată, biscuiții și alte articole de patiserie sunt aduse din afară, în timp ce fabricile românești sunt subutilizate, operând la doar 60% din capacitate. Deși țara noastră dispune de resurse agricole și de o tradiție îndelungată în industria alimentară, incapacitatea de a susține producătorii locali și preferințele marilor lanțuri de retail pentru produsele străine au contribuit la această dependență periculoasă de importuri.
În loc să stimulăm economia locală și să susținem locurile de muncă, politicile guvernamentale au permis colapsul producției interne, favorizând interesele comerciale ale companiilor străine. Acest dezechilibru nu face decât să afecteze negativ micii producători și să scumpească produsele pentru consumatorii români, care sunt nevoiți să plătească mai mult pentru produse care ar putea fi fabricate chiar aici, în România.