Politolog, după sondajul în care Simion a ajuns pe locul doi: Situaţia PNL e dramatică. Şi Diaconescu i-a luat din voturi lui Ciucă
Analistul politic Cristian Pîrvulescu a venit cu o serie de precizări, într-o intervenţie la Digi24, după cel mai nou sondaj de opinie de pe piaţă, cel realizat de Verifield la comanda USR, după ce Curtea Constituţională a respins candidatura Dianei Şoşoacă la Preşedinţie.
Jurnalist: Aş vrea să ne uităm la un sondaj care a fost comandat de USR, a apărut în spaţiul public – un sondaj interesant, măsoară şi intenţia de vot la prezidenţiale, şi intenţia de vot la parlamentare. Ce atrage atenţia la acest sondaj, care este cel mai nou apărut pe piaţă în acest moment: Marcel Ciolacu se menţine la prezidenţiale pe primul loc. George Simion, Mircea Geoană, Elena Lasconi sunt la diferenţe din marja de eroare, iar Nicolae Ciucă este tot la 6%, chiar după Cristian Diaconescu, candidat independent. Sunt diferenţe mari între acest sondaj şi cel făcut de Partidul Naţional Liberal.
Cristian Pîrvulescu: În primul rând, sondajele de opinie nu sunt instrumente de predicţie electorală. Altfel spus, la sfârşitul lunii august era o fotografie, la începutul lunii octombrie este o altă fotografie. Între timp s-au întâmplat nenumărate lucruri care pot explica diferenţele, în măsura în care plecăm de la premisa că au fost sondaje făcute cu bună credinţă şi publicate cu bună credinţă.
Referindu-ne la situaţia de la prezidenţiale, există explicaţii raţionale simple. Domnul Geoană a fost supus unui atac puternic, unei campanii negative. În urma acelei campanii negative legate de scandalurile privind finanţarea indirectă a campaniei domniei sale, a scăzut – era inevitabil – dar nu foarte mult, a scăzut în jur de 4-5 procente. În schimb, anularea candidaturii doamnei Şoşoacă, aşa cum era de aşteptat, a adus un plus de voturi domnului Simion, care trece pe locul al doilea, dar nu la o diferenţă foarte mare de ceilalţi doi.
Acum, trebuie să spunem însă că, în ceea ce priveşte partidele politice, pentru că aţi prezentat şi situaţia aşa cum e dată de ultimul sondaj, cel care s-a încheiat pe 9 octombrie, eu cred că vor apărea serioase schimbări după primul tur al alegerilor prezidenţiale. Altfel spus, partidele care vor avea candidaţi în al doilea tur, pentru că alegerile sunt între cele două tururi prezidenţiale, vor avea un premiu, un premiu care variază între 5 şi 10%, deci adăugaţi 5 şi 10% la ceea ce vedeţi la PSD şi AUR.
O să aveţi o imagine în ipoteza că Simion rămâne pe poziţia a doua, şi atunci puteţi să completaţi cu faptul că, probabil, SOS va avea, la rândul său, o reprezentare importantă, şi o să avem, de fapt, componenta extremistă, populistă, de extremă dreaptă, în orice caz, foarte bine reprezentată în Parlament cu undeva în jur de 30%, poate mai mult, poate mai puţin, în funcţie de starea de spirit.
Iată, de fapt, că fotografia pe care m-aţi pus să o comentez, este o fotografie care arată foarte multe riscuri. Situaţia PNL este o situaţie dramatică, este în mare măsură legată şi de performanţele candidatului, dar şi de apariţia candidaturii domnului Diaconescu. Ştiu sondaje în care domnul Diaconescu nu este neapărat înaintea domnului Ciucă, dar este la o mică distanţă şi este clar că, odată ce domnul Diaconescu a intervenit în campanie, a preluat o parte din electoratul domnului Ciucă şi o parte din electoratul domnului Geoană. Iată cât de interesantă este situaţia în continuare.
Nu ştim sigur cine va intra în turul 2, nici măcar nu suntem siguri că domnul Ciolacu va intra în turul 2, pentru că 23% cât indică acest sondaj, plus minus 3%, care poate funcţiona, de exemplu, în 20% sau în 26%, ei bine, 23% poate oricând să se transforme în mult mai puţin dacă erorile de campanie se acumulează.
Jurnalist: Ar fi o premieră pentru PSD în ultimii 34 de ani să nu aibă candidat în turul 2. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, cum se va derula această campanie care este pe cale să înceapă şi oficial. Ea deja a început.