Nicușor Dan, pe urmele lui Iohannis: bilete de avion de 4 milioane €. În noul mandat la Primăria Capitalei, planifică mii de zboruri
Aproape 20 de milioane de ei este bugetul pus la bătaie de Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, pentru bilete de avion, în vederea deplasării „personalului instituției” către destinații internaționale. Printre aceste destinații se regăsește și capitala Republicii Populare Chineze, Beijing, metropolă înfrățită cu Bucureștiul încă din anul 2005, așa cum reiese din motivația achiziției puse la cale de municipalitate. Este interesant că Nicușor Dan este dispus să cheltuie această sună pentru zborurile externe planificate în următorii patru ani, în condițiile în care, din 2022 până în 2024, Primăria Capitalei a cheltuit, în total, pe bilete de avion, doar 242.000 de lei.
Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, reales la alegerile locale din data de 9 iunie 2024, a făcut cunoscut, la începutul lunii curente, faptul că dorește să contracteze servicii de transport aerian. Intenția achiziționării acestor servicii a făcut obiectul unui anunț de participare publicat în SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice).
Achiziția ce urmează a fi parafată vizează rezervarea și emiterea de bilete de avion pentru destinații internaționale, pentru personalul desemnat de către conducerea Primăriei Generale a Municipiului București, pentru deplasări efectuate „în interes de serviciu” la diverse activități, cum ar fi întâlniri de lucru, conferințe sau cursuri și simpozioane, la care se adaugă, conform anunțului de participare citat, și servicii conexe, constând în servicii de asigurare, servicii de transfer de la și către aeroport, asigurarea formalităților de check-in, „în funcție de necesitățile autorității contractante”.
Pentru această afacere, instituția condusă de Nicușor Dan anunță că este dispusă să pună la bătaie un buget estimat la 16.059.239,04 lei fără TVA, respectiv de 19.110.494,5 lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, decât 3.900.100,9 euro.
81.250 de euro pe lună
Este vorba despre încheierea unui acord-cadru cu o durată de patru ani. Acest acord-cadru urmează să se încheie, așa cum rezultă din documentația de atribuire, cu minimum un operator economic specializat și cu maximum zece operatori economici specializați în aceste servicii.
În acest sens, se precizează faptul că se vor încheia între 4 și 208 de contracte subsecvente pe toată durata derulării acestui acord-cadru, precum și un număr maximum de 52 de contracte subsecvente în fiecare din acești patru ani.
Primăria Capitalei estimează, în această documentație, că va fi achiziționată o cantitate totală de 4.160 de bilete de avion. Împărțind suma de 19.110.494,5 lei cu TVA, care reprezintă bugetul alocat de autoritatea contractantă pentru acest acord-cadru, la patru ani, aflăm că, anual, instituția condusă de edilul Nicușor Dan estimează că va cheltui câte 975.025,2 euro pe bilete de avion, adică 81.252,1 euro pe lună. Împărțind aceeași sumă la 4.160 de bilete de avion, cât estimează autoritatea contractantă că va avea nevoie, rezultă că prețul mediu al fiecărui bilet de avion se va ridica la 4.593,9 lei cu tot cu TVA.
Din anunțul citat, mai aflăm că finanțarea afacerii va fi asigurată din fonduri bugetare, iar, în vederea atribuirii acordului-cadru, este organizată o licitație deschisă, termenul de deschidere a ofertelor fiind stabilit pentru data de 11 noiembrie 2024.
Printre destinațiile vizate se numără și Beijing
În caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții se precizează faptul că sunt avute în vedere 24 de destinații de zbor. O primă destinație este Atena – Grecia, motivată că „având în vedere că București și Atena sunt înfrățite din 1993, reprezentanții Primăriei Capitalei participă la evenimentele organizate la Atena, iar de la aderarea municipiului București la Rețeaua Orașelor Balcanice, se primesc invitații la Summitul Primăriilor din cadrul B40 Balkan Cities Network”.
O altă destinație este Barcelona – Spania, pentru că „anual, se organizează târguri de turism la care Primăria Capitalei participă. De asemenea, se primesc invitații la evenimentele organizate de Asociația Orașelor de Importanță Majoră în Europa”.
Pe lista destinațiilor lui Nicușor Dan se regăsește și Beijing – China, deoarece „București și Beijing sunt înfrățite din 2005 și, de regulă, anual, reprezentanți ai Primăriei Capitalei sunt invitați să participe la diverse evenimente organizate în capitala Republicii Chineze”. Totodată, o destinație de zbor este Belgrad – Serbia, pentru că „se primesc invitații din partea Secretariatului pentru Transport public, în cadrul Proiectului PROMID”.
Alte călătorii în Europa
Alte destinații trecute pe lista Primăriei Capitalei sunt Berlin – Germania, Bruxelles – Belgia, Chișinău – Republica Moldova, Frankfurt – Germania, Geneva – Elveția, Lodz – Polonia, Londra – Marea Britanie, Lyon – Franța, Lugano – Elveția, Madrid – Spania, Munchen – Germania, Paris – Franța, Poznan – Polonia, Rimini – Italia, Rzeszów – Polonia, Seul – Coreea de Sud, Strasbourg – Franța, Tallinn – Estonia, Varșovia – Polonia sau Viena – Austria.
Pentru Republica Moldova, necesitatea biletelor este justificată de faptul că „pe data de 14 octombrie, se sărbătorește Hramul Municipiului Chișinău” și „având în vedere faptul că Bucureștiul și Chișinăul sunt orașe înfrățite din anul 1999, reprezentanți ai Primăriei Capitalei sunt invitați să participe la Zilele Municipiului Chișinău”.
O justificare la fel de interesantă este cea pentru destinația Lodz – Polonia, și anume că se primesc invitații la Summitul Climatic, o măsură a UE pentru „orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic”.
De asemenea, destinația Madrid – Spania este justificată prin faptul că „în contextul semnării Înțelegerii de Cooperare București – Madrid, în anul 2019, Bucureștiul și-a manifestat intenția de a prelua modelul urbanistic spaniol, motiv pentru care preconizăm diverse deplasări în capitala spaniolă”.
În ultimii 2 ani, municipalitatea a cheltuit doar 50.000 de euro pe curse aeriene
Cel mai recent acord-cadru care avea ca obiect achiziția de bilete de avion a fost făcută de Primăria Capitalei în ultima parte a mandatului de edil general al Gabrielei Firea. Afacerea a fost semnată în data de 21 iunie 2020, însă noua administrație, instalată după alegerile din 27 septembrie 2020, reprezentată de Nicușor Dan, nu s-a folosit de această oportunitate timp de doi ani.
Însă, începând cu data de 5 mai 2022, Primăria Capitalei a început să încheie contracte subsecvente aferente acelui acord-cadru. În următorii doi ani, au fost încheiate 22 de astfel de contracte subsecvente, în valoare totală de 203.291,03 lei fără TVA, adică de 241.916,33 lei cu TVA inclusă (49.370,7 euro). Comparând această sumă cu bugetul alocat de aceeași Primărie a Capitalei, condusă de același Nicușor Dan pentru următorii patru ani, de aproape 4 milioane de euro, înțelegem că administrația Bucureștiului va avea mult de călătorit peste hotare în acest mandat.