Despre Lehi, organizația teroristă evreiască care a încercat să formeze o alianță cu naziștii
În prima jumătate a secolului al XX-lea, o mulțime de grupuri au lucrat pentru a stabili o națiune evreiască în ceea ce este acum Israel. Cunoscuți sub numele de sioniști, acești activiști credeau că Israelul este țara de drept a poporului evreu și ar trebui să fie guvernat ca atare.
Dar o facțiune a sioniștilor a adoptat o poziție extremistă. Era 1940 și, în timpul celui mai vicios război pe care l-a văzut vreodată omenirea, Lohamei Herut Israel, sau Lehi, abia se forma.
Autointitulații „teroriști” erau conduși de carismaticul Avraham „Yair” Stern și au jurat să nu se oprească de la nimic, inclusiv asasinate, atentate cu bombă și chiar să se alieze cu Hitler, pentru a-și realiza viziunea.
Pentru aceasta, Lehi a făcut ceea ce era de neconceput pentru sioniști: au încercat să se alieze cu Germania nazistă pentru a stabili un stat Israel fascist.
Cu mult înainte ca Stern să-și înființeze grupul, militanții sioniști radicali s-au luptat pentru a se desprinde de sioniștii mai pragmatici aflați sub îndrumarea activistului politic de origine rusă Zeev Jabotinsky. Jabotinsky a ajutat, de asemenea, la fondarea Irgunului, un grup terorist radical care a încercat să-i alunge pe britanici din Palestina, care la vremea respectivă administrau Cisiordania.
Atunci când britanicii au preluat controlul, Palestina era deja populată de grupuri care nu se tolerau unele pe altele. Printre aceste grupuri se numărau creștini, evrei, arabi și druzi, fiecare dintre ele considerând că au dreptul de a deține controlul asupra teritoriului în detrimentul celorlalte grupuri.
Acest echilibru fragil a fost perturbat și mai mult în 1939, când Marea Britanie a cerut ca Palestina să devină un stat evreiesc în termen de zece ani. Până atunci, însă, imigrația evreiască în Palestina urma să fie restricționată. Atât arabii, cât și sioniștii au respins acest mandat, văzându-l ca pe o trădare a promisiunilor anterioare pe care le făcuse Marea Britanie celor două comunități în mod separat.
Dar când Irgun a decis să nu se revolte împotriva britanicilor, unul dintre membrii săi a decis să părăsească Irgun și să meargă pe drumul său.
Avraham Stern s-a născut în 1907 în ceea ce este astăzi Polonia și a emigrat în Palestina la vârsta de 18 ani ca parte a celei de-a doua Aliyah, care a fost a doua oară când evreii au emigrat în masă în Israel.
În 1939 Stern era un veteran al Irgunului și al altor grupuri militante. Ajunsese să creadă că Marea Britanie era cel mai important inamic al Israelului și reprezenta cea mai mare amenințare la adresa înființării unui stat evreiesc în Israel.
Deși știa că Adolf Hitler era antisemit, Stern credea și că Führerul ar putea fi util în realizarea viziunii sale despre un Regat al Israelului reînviat, fondat pe principii autoritare.
În consecință, Stern a creat un grup disident al Irgunului numit Lohamei Herut Yisrael (Lehi) sau „Luptători pentru libertatea Israelului”. Britanicii s-au referit la ei ca „Banda Stern”.
El a preluat ideea lui Jabotinsky despre un exod în masă al evreilor europeni în Palestina și a elaborat următoarea propunere: în schimbul jurământului de credință al organizației Lehi față de puterile Axei, Stern dorea ca toți evreii din teritoriile aflate sub administrația germană să fie transferați în Palestina, dintre care 40.000 urmau să fie imediat înarmați și antrenați să se răzvrătească împotriva autorităților britanice.
Stern a făcut oferta de trei ori, mai întâi italienilor și apoi germanilor, în 1941. Dar, din câte se știe, niciunul dintre cele două guverne fasciste nu a luat propunerea în serios.
Mai mult, serviciile secrete britanice erau mult prea eficiente pentru ca o mică organizație teroristă precum Lehi să reușească. Fiecare detaliu a ceea ce încercaseră să facă era cunoscut și britanicii chiar au arestat un emisar pe care Lehi îl trimisese să se întâlnească cu diplomații italieni la Beirut.
În februarie 1942, având un preț pus pe capul său, Stern a fost împușcat mortal în circumstanțe incerte într-un apartament din Tel Aviv.
Cu Stern mort și mulți dintre adepții săi arestați sau ascunși, Lehi era în moarte clinică. Dar apoi doi agenți de frunte, Yitzhak Shamir și Eliyahu Giladi, au scăpat din arest și au restabilit organizația pe baza unei campanii de jafuri bancare, bombardamente, asasinate și răpiri de evrei bogați în toată Palestina.
În 1944 Lehi a reușit să-l asasineze pe Walter Guinness, primul baron Moyne și cel mai înalt oficial britanic din Orientul Mijlociu. Uciderea unui britanic de profil înalt i-a adus organizației Lehi notorietatea pe care și-o dorea.
Apoi Lehi a bombardat trenul Cairo-Haifa, ucigând aproape 100 de persoane și rănind alte zeci de persoane.
Dar cea mai faimoasă crimă a lor avea să vină abia după război.
În 1947, un val de evrei s-a revărsat în Palestina și timpul părea aproape pentru înființarea unui Israel exclusiv evreiesc. Dar când Națiunile Unite au propus crearea de state palestiniene separate pentru evrei și arabi, Irgun și Lehi au fost indignați. Ei s-au angajat să creeze o națiune pur evreiască, liberă de locuitorii arabi, așa că și-au unit forțele.
În aprilie 1948, 120 de militanți Irgun și Lehi au atacat satul arab Deir Yassin, masacrând între 100 și 250 de săteni și rănind 12.
La data de 17 septembrie 1948 teroriștii din gruparea Lehi l-au asasinat la Iersualim pe mediatorului Națiunilor Unite, contele Folke Bernadotte, care lucra la un plan de divizare a Palestinei pentru a pune capăt războiului în termeni pe care aceștia îi considerau periculoși pentru planurile lor.
Banda Stern s-a evaporat după războiul arabo-israelian din 1948, ultimii săi lideri fiind judecați, în ciuda eforturilor lor de a tranziționa într-un partid politic pro-sovietic. Acei membri care nu s-au alăturat Forțelor de Apărare Israeliene nou formate sau nu s-au retras voluntar, s-au alăturat altor grupuri și mai fanatice care au continuat să desfășoare campanii bazate pe asasinate și bombardamente.
Yitzhak Shamir, unul dintre succesorii lui Stern la conducerea Lehi, avea să devină mai târziu al șaptelea prim-ministru al Israelului.
*Imaginea de mai sus reprezintă un afiș al poliției palestiniene cu trei dintre membrii Lehi dați în urmărire generală. Cel din centru este Yitzhak Shamir, cel ce urma să devină prim ministru al Israelului de două ori, în perioadele 1983–1984 și 1986–1992.