Connect with us

Spitalul mobil Iași: 11 milioane de euro furate de PSD și PNL

La mijlocul lunii octombrie, Complexul medical modular de la Lețcani va împlini 4 ani de la primirea primilor pacienți cu Covid. Dacă, atunci, spitalul mobil era plin de lume – personal medical și bolnavi – astăzi locul este pustiu, relatează Ziarul de Iași.

Parcul Agroindustrial Transagropolis, locul în care este acum amplasat spitalul, găzduia în fiecare lună septembrie, Târgul pentru fermieri Agralim. Din 2020, parcul a primit cu totul altă destinație.

Singurul parc construit și administrat de Consiliul Județean până astăzi are curtea ocupată cu cele 100 de containere ale Spitalului mobil/ modular. O singură firmă (Țac Țac SRL) mai folosește constant frigiderele încăpătoare ale parcului, care inițial erau destinate tocmai micilor producători agricoli.

De la drumul național/ european, parcul de containere se vede altfel: nu mai e perfect alb, ca atunci când au fost aduse din Turcia. Oricine poate să remarce rugina care se instalează încet pe panouri. Spitalul este bine păstrat, în conservare – sună expresia oficială, dar de fapt îmbătrânește. Modulele și cea mai mare parte a instalațiilor și echipamentelor au ieșit din perioada de garanție.

De altfel, cele mai multe containere sunt deschise o dată pe an, se face inventarul interiorului și ușile se sigilează la loc. Ultima inspecție de acest fel a fost în aprilie.

Pentru că cele 102 module au ajuns cu întârziere, iar instalarea echipamentelor și punerea în funcțiune a spitalului au depășit cele 60 de zile prevăzute în contract, furnizorul turc a fost penalizat consistent și costul întregului spital a ajuns la aproximativ 11 milioane de euro.

Facebook