Connect with us

Traseul memorial „Calea Partizanilor din Apuseni” va fi inaugurat sâmbătă, 5 octombrie. Coliba Șușmanilor, deschisă spre vizitare

Traseul memorial „Calea Partizanilor din Apuseni”, proiect dedicat memoriei rezistenței anticomuniste din munți, va fi inaugurat, sâmbătă, 5 octombrie.

Este vorba despre un traseu tematic memorial, care va trece prin câteva locuri în care oamenii din Grupul „Șușman” au trăit între anii 1948-1958, după cum a relatat RostOnline.

Calea Partizanilor va fi luată la pas pe 5 octombrie, au anunțat organizatorii, la evenimentul inaugural participând: IPS Mitropolit Andrei, ASR Principesa Sofia, Ion Gherasim, președintele Fundației Corneliu Coposu, Niculina Moica, președintele AFDPR România, Ioana Boca, director executiv Memorialul Sighet, jurnalistul Liviu Mihaiu, Cosmin Budeanca, directorul Fundației Culturale Memeoria, Irimie Popa, președintele filialei Cluj a Societății Avram Iancu, jurnalistul Răzvan Gheorghe, preotul Cristian Borz, custodele Casei Memoriale „Iuliu Maniu”.

Principesa Sofia în Apuseni

Pe 5 octombrie, Principesa Sofia a României va participa la inaugurarea traseului memorial „Calea Partizanilor din Apuseni”.

În decembrie 1925, Teodor Șușman, pe atunci tânărul țăran din Răchițele, era primit în audiență de Regele Ferdinand, străbunicul Principesei Sofia. Urmare a acelei întâlniri, satele Apusenilor au fost împroprietarite cu pășuni și paduri, iar lui Șușman moții i-au atribuit supranumele de „regele munților”.

Coliba Șușmanilor

În acest adăpost, vreme de trei luni (noiembrie 1951- februarie 1952) s-au păzit de Securitate și intemperii pădurarul Mihai Jurj, soția sa Lucreția și Roman Oneț.

Descrisă amănunțit de ofițerul Securității Mihai Ifrim (care o descoperea pe 28 mai 1952), acum coliba este refăcută și va fi integrată în circuitul memorial Calea Partizanilor din Apuseni.

Informații suplimentare:

Calea Partizanilor din Apuseni este un traseu memorial-tematic, primul de acest tip din România și va face parte din Ecomuzeul Țării Moților. Având o formă de circuit, se întinde pe distanța a 10 km. și este presărat de 9 popasuri/panouri care surprind secvențe din povestea Grupului „Șușman” și a moților care s-au opus dictaturii comuniste.

Calea Partizanilor beneficiază și de un suport online: hartă GPS și ilustrări audio aferente fiecărui popas, acestea fiind realizate de prestigiosul regizor Nicolae Mărgineanu.

Obiectivul memorial-turistic a fost realizat de urmașii martiricei familii Șușman (Constantin și Carmen Șușman) și de Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Fundația „Corneliu Coposu”, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Asociația Voluntarilor din Ciucea.

 

 

Facebook