Connect with us

România se împrumută masiv: 217 miliarde de lei în noi obligațiuni

Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, a lansat azi o nouă serie de împrumuturi pe piața externă, oferind obligațiuni în euro pe 7 și 20 de ani, precum și obligațiuni în dolari pe 10 ani.

Această mișcare vine în contextul necesității de a finanța deficitul bugetar și de a acoperi datoria veche ajunsă la scadență. Aranjatorii emisiunii sunt instituții bancare de renume, printre care Citi, Goldman Sachs (B&D), ING, HSBC, JPMorgan și Société Générale, potrivit informațiilor furnizate de Bloomberg.

Detalii despre emisiunile de obligațiuni

Titlurile în euro pe 7 ani au fost cotate în deschidere la o marjă de 310 puncte de bază peste rata midswap (2,39%), iar cele pe 20 de ani la 375 puncte de bază peste midswap (2,51%). În cazul obligațiunilor în dolari pe 10 ani, marja indicativă a fost stabilită la 245 puncte de bază peste midswap, care se situează la 3,54%.

Aceasta este a patra ieșire a României pe piața internațională în 2024, după ce guvernul a obținut anterior împrumuturi de 4 miliarde de dolari în ianuarie, 4 miliarde de euro în februarie și 3,2 miliarde de euro în luna mai. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a confirmat anterior că țara va mai accesa de două ori piețele externe pentru împrumuturi, cu planuri pentru sfârșitul lui august sau începutul lui septembrie și în luna noiembrie.

Recorduri noi de împrumuturi pentru 2024

Într-un interviu recent, ministrul Finanțelor a explicat că necesarul de finanțare al României pentru 2024 a fost majorat de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei. Această creștere a fost justificată prin necesitatea acoperirii deficitului bugetar, refinanțării datoriilor vechi și asigurării prefinanțării pentru 2025.

Din totalul sumei, 94,4 miliarde de lei vor fi folosiți pentru rostogolirea datoriilor ajunse la scadență, iar 122,6 miliarde de lei vor fi alocați pentru acoperirea deficitului și prefinanțarea parțială pentru anul următor. Dacă această sumă ar fi destinată doar acoperirii deficitului, ar corespunde unui deficit de 6,94%.

Pentru 2024, ținta de împrumuturi de 217 miliarde de lei marchează un nou record, depășind împrumuturile totale din 2023, care au fost de 203 miliarde de lei.

Necesarul de finanțare în creștere

Guvernul a revizuit în repetate rânduri necesarul de finanțare în 2023. Inițial, planul prevedea un împrumut de 160 de miliarde de lei, dar acesta a fost ajustat la 180 de miliarde în octombrie, 200 de miliarde în noiembrie și 205 miliarde în decembrie. Împrumuturile efective s-au ridicat în final la 203 miliarde de lei, subliniind presiunea financiară constantă pe care România o resimte pentru a-și gestiona deficitul și datoria națională.

Facebook