Connect with us

Misiunea UE pentru „neutralitate climatică” se extinde în România. Lista celor 16 orașe înscrise în program

Un număr de 16 orașe din România, inclusiv Capitala, s-au înscris într-o competiție, lansată în cadrul proiectului M100, pentru a deveni „neutre climatic”.

Reamintim că proiectul M100, lansat anul trecut la Cluj-Napoca, are rolul de a  implementa misiunea UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, după cum a relatat atunci RostOnline.

În prima fază, proiectul a fost implementat în trei orașe din România, respectiv Cluj-Napoca, Suceava și București-sector 2.

Între timp, pe parcursul acestui an, a fost lansat un apel pentru selectarea altor orașe care doresc să se înscrie în cursa pentru neutralitate climatică.

Lista orașelor înscrise

În cadrul acestui apel, s-au înscris următoarele orașe: Alba Iulia, Bistriţa, Bârlad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Oradea, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Timişoara, Târgovişte şi Târgu Mureş.

Dintre cele 16 oraşe înscrise, zece vor fi selectate de un juriu internaţional şi anunţate pe 29 octombrie, în cadrul evenimentului „Climate Neutrality Forum M100”, care va avea loc pe 29 şi 30 octombrie 2024, în Bucureşti, la Mina Museum.

M 100

Potrivit site-ului oficial, M100 este un hub românesc creat pentru a sprijini una dintre noile misiuni ale UE-100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030.

Misiunile UE reprezintă o noutate a programului Orizont Europa, funcționând ca un portofoliu de acțiuni- proiecte de cercetare, măsuri de politică publică sau chiar inițiative legislative.

Misiunea UE: 100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030 este una dintre cele 5 misiuni UE și va sprijini, promova și pune în valoare 100 de orașe europene în transformarea lor în direcția neutralității climatice. Orașele „joacă un rol fundamental în atingerea neutralității climatice până în anul 2050 și sunt locul în care strategiile de decarbonizare a sectorului energetic, transport, urbanism și chiar agricultură coexistă și se intersectează.”

 

 

 

Facebook