POLITICO: Formarea Comisiei Europene a fost amânată
Termenul limită stabilit de Ursula von der Leyen pentru formarea Comisiei Europene se apropie cu pași repezi și ea încă se străduiește să-și alcătuiască echipa. Motivul? Încercarea Ursulei von der Leyen de a avea o comisie formată în egală măsură din bărbați și femei, titrează Politico. Ursula von der Leyen trebuie să țină cont de echilibrul geografic, echilibrul politic și echilibrul de gen. Schimbările de ultim moment ale nominalizărilor – și găsirea zonei pentru noii candidați fără a submina echilibrul general – fac lucrurile și mai dificile.
Miercuri, von der Leyen ar urma să anunțe care dintre cei 26 de comisari nominalizați (câte unul din fiecare țară) primește o funcție, după ce se va întâlni cu liderii diferitelor facțiuni politice din Parlamentul European.
Politico scrie că Ursula von der Leyen nu va dezvălui numele comisarilor europeni până săptămâna viitoare, potrivit a trei oficiali care au cunoștință de decizie.
O „gaură” din ce în ce mai adâncă
„Însă von der Leyen s-a concentrat prea mult pe echilibrul de gen fără a avea instrumentele necesare pentru a atinge acest obiectiv”, a spus un diplomat UE, adăugând că „gaura” pe care și-o sapă Ursula devine „din ce în ce mai adâncă”.
Ratarea termenului limită de miercuri ar fi văzută ca o rușine, au declarat cinci oficiali și diplomați europeni sub anonimat pentru Politico, mai ales după negocierile dificile care au avut loc pentru a evita o echipă dominată de bărbați.
Von der Leyen a cerut capitalelor europene să trimită atât un candidat bărbat, cât și o femeie pentru echipa sa de 26 de comisari (țările care și-au lăsat comisarul în exercițiu să rămână pe post au făcut o excepție de la această regulă).
Bulgaria a fost singura țară care a urmat această cerere, ceea ce a determinat-o pe von der Leyen să facă presiuni asupra a cel puțin cinci țări mai mici din UE pentru a-i înlocui pe candidații de sex masculin pe care i-au propus cu înlocuitori de sex feminin.
La rândul său, ea a oferit mai multe zone de influență în schimbul trimiterii unei femei la Bruxelles.
„Ea a cerut fiecărui lider european doi candidați. În schimb, a primit degetul mijlociu”, a spus unul dintre oficialii europeni pentru sursa citată.
Cazurile Sloveniei și României
Dar în ultimele zile, ea a convins Slovenia și România să schimbe nominalizările masculine în acest proces.
Săptămâna trecută, România a nominalizat-o pe Roxana Mînzatu ca următorul comisar european, după ce inițial a propus un bărbat pentru acest rol – pe Victor Negrescu.
Luni, Slovenia a prezentat-o pe Marta Kos, fost ambasador și fost vicepreședinte al Partidului Libertății al premierului Robert Golob, după ce candidatul său, Tomaž Vesel, a renunțat vineri la post.
Adăugarea lui Kos înseamnă că acum sunt 10 femei din 26 de nominalizați, o „victorie” pentru von der Leyen.
„Cel puțin este în două cifre acum”, a spus un oficial UE din Partidul Popular European al lui von der Leyen.
„Asta schimbă puțin percepția. Dacă Parlamentul European vrea mai multe femei, poate oricând să elimine un alt bărbat în audieri”.
Aceste schimbări de ultim moment au însemnat și o presiune suplimentară de timp, chiar și viitorii comisari fiind lăsați în „întuneric” cu privire la ceea ce vor face în următorii cinci ani.
Von der Leyen a apărat presiunea egalității de gen
„De-a lungul întregii mele vieți politice am luptat pentru ca femeile să aibă acces la poziții de decizie și de conducere”, a spus ea la o conferință de presă miercurea trecută.
„Și experiența mea este că, dacă nu ceri, nu o primești. Nu vine de la sine.”
Toți candidații trebuie să obțină aprobarea Parlamentului European în octombrie. Următoarea Comisie Europeană este acum așteptată să înceapă la 1 decembrie.