Echipă de comandă Frontex, dislocată la București. Experții europeni își desfășoară activitatea într-o clădire realizată cu investiții de peste 27 de milioane de lei
România găzduiește, în cadrul unui proiect pilot desfășurat la București, o echipă de comandă a Contingentului Agenției Europene pentru Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă (Frontex), potrivit unui Memorandum semnat, miercuri, 4 septembrie.
Iată că, deși nu este acceptată încă în spațiul Schengen, țara noastră este o destinație atractivă pentru experții europeni Frontex.
Nici nu e de mirare. Conform Memorandumului, România pune la dispoziția echipei Frontex clădirea Unității Naționale ETIAS din cadrul Poliției de Frontieră Române, un sediu finanțat cu peste 27 de milioane de lei, fonduri externe și de la buget.
Echipa dislocată la București este formată din 35 de experți și va coordona detașările de resurse Frontex în zonele operaționale din România, R. Moldova, Bulgaria și Georgia, se precizează într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Potrivit sursei citate, în perioada 1ianuarie- 1 august 2024, Romania a contribuit în operațiuni comune Frontex cu un total de 202 de polițiști (67 polițiști cu diferite profiluri profesionale, 135 membri de echipaj) prin detașări de scurtă durată (Categoria 3 de personal).
De asemenea, în aceeași perioadă, în cadrul operațiunii comune JO ROMANIA 2024, au fost găzduiți pe teritoriul național un număr total de 763 de experți Frontex (categoriile 1, 2 și 3), de diferite naționalități. Aceștia au sprijinit activitățile de supraveghere și control a frontierelor externe ale României.