Connect with us

Asociaţia Nevăzătorilor din România anunță un protest de amploare din cauza noii legi a pensiilor

Asociaţia Nevăzătorilor din România ţine să aducă la cunoştinţa publicului larg faptul că noua lege a pensiilor, 360/2023, care va intra în vigoare la data de 1 septembrie a.c. aduce prejudicii majore persoanelor cu dizabilităţi vizuale. Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător şi inacceptabil.

„Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea 263/2010, cât şi legii ce urmează să intre în vigoare, 360/2023, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare.

Diferenţa vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greşit socotită strict în baza contribuţiilor plătite.

Aşadar, cu toate că şi Legea 360/2023 recunoaşte ca excepţie situaţia persoanelor cu deficienţă vizuală gravă, ea nu ţine cont de această particularitate în formula de calcul.

Aplicarea mecanică a principiului contributivităţii are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilităţi vizuale consecinţe foarte grave, chiar dramatice.

Cine şi ce pierde

Deciziile de recalculare conform Legii 360/2023 diminuează pensiile nevăzătorilor 60% – 80%. Este adevărat că pensia în plată nu se modifică, însă în viitor ea nu se va puteaindexa pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât puterea de cumpărare a oamenilor va scădea treptat.

Pentru a da aici doar un exemplu din miile posibile, doamna M. M.-G. din Focşani, pensionată după 12 ani de muncă, a realizat 10,695 puncte. Pensia actuală, de 2.174 lei, scade, conform noii legi, la 867 lei, adică mai puţin decât indemnizaţia socială pentru pensionari (1.281 lei). Pe viitor, toate indexările care vor fi acordate, inclusiv cele menite să acopere inflaţia, vor viza pensia stabilită prin noua decizie, adică 867 lei, până când aceasta va ajunge la nivelul celei aflate în plată, adică 2.174 lei. În consecinţă, pentru mulţi ani de acum înainte pensia doamnei M. M.-G. va rămâne îngheţată.

Precizăm că toţi nevăzătorii pensionaţi la limită de vârstă sunt puternic afectaţi de noua formulă de calcul, indiferent de domeniul în care au lucrat, fapt ce aduce atingere pe termen lung atât statutului lor social, cât şi dreptului la o viaţa demnă.

Chiar mai gravă este situaţia persoanelor cu deficienţă vizuală care se vor pensiona după data intrării în vigoare a acestui act normativ. Aceasta întrucât vor avea pensii semnificativ mai mici faţă de cele care s-ar pensiona acum, folosind prevederile legii în vigoare, în condiţii identice de salarizare şi de stagiu de cotizare. Or, o asemenea situaţie generează în mod firesc o nemulţumire foarte puternică în rândul celor ce sunt încadraţi în muncă.

Totodată, punerea în practică a formulei de calcul va conduce, inevitabil, la pensionarea până la 1 septembrie a.c. a tuturor angajaţilor deficienţi de vedere care îndeplinesc condiţiile, iar acest fapt va însemna scăderea dramatică a gradului de ocupare, şi aşa foarte redus, din cauza absenţei locurilo r de muncă adaptate.

Astfel, nici integrarea socială, care se realizează pe deplin numai prin muncă , nici egalitatea de şanse, principiu ordonator al societăţii noastre, nu mai au vreo relevanţă, în pofida angajamentelor internaţionale semnate de România , inclusiv Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată prin Legea nr. 221/2010.

Soluţia pe care o propunem

Adaptarea formulei de calcul a pensiilor constituie nu doar o posibilitate, ci o necesitate imediată. Numai astfel s-ar putea compensa, fie şi parţial, inechităţile semnalate şi s-ar întări sprijinul social acordat persoanelor cu dizabilităţi vizuale din partea statului şi a societăţii în ansamblu, consolidând coeziunea socială.

În acest sens, solicităm factorilor de decizie următoarele:

– creşterea de la 0,5 puncte la un punct pentru fiecare an lucrat a bonificaţiei acordate persoanelor cu handicap grav;

– creşterea de la 0,25 puncte la 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat a bonificaţiei acordate persoanelor cu handicap accentuat;

– acordarea bonificaţiei pe toată perioada lucrată până la pensionare, nu doar după 1 septembrie 2024.

Subliniem că aceste modificări nu presupun absolut nici un efort bugetar în acest an, întrucât nu înseamnă creşterea pensiilor aflate în plată. Pentru adoptarea lor, este nevoie doar de înţelegerea specificului unei categorii vulnerabile şi, mai cu seamă, de voinţă politică.

Cum vom acţiona

Faţă de această situaţie foarte gravă, pregătim organizarea unei ample manifestaţii de protest în a doua decadă a lunii septembrie la Bucureşti, în Piaţa Victoriei. Pe lângă nevăzători din întreaga ţară şi apropiaţi ai lor, familii, rude, prieteni, sunt bineveniţi toţi cei ce doresc să susţină această cauză.

În paralel, vom continua demersurile instituţionale pe lângă autorităţi , cu convingerea că responsabilii din structurile guvernamentale vor decide, fie şi în ceasul al doisprezecelea, să trateze cu seriozitate şi hotărâre această problemă acută pentru noi.

Totodată, vom analiza oportunitatea unor acţiuni juridice, pornind de la contestarea individuală a deciziilor şi până la invocarea neconstituţionalităţii articolelor de lege.

Dacă prevederile nu vor fi schimbate, un act normativ menit a instaura echitate în sistemul public de pensii va prejudicia ireversibil persoanele cu deficienţă vizuală gravă.

Din păcate, în momentul de faţă, dreptate pentru toţi înseamnă, în litera legii, nedreptate flagrantă pentru nevăzători, ceea ce nu putem îngădui!”, a transmis președintele asociației, Tudorel Tupiluși.

Facebook