OMS: Focarele de mpox (variola maimuței) din Africa, urgență globală de sănătate
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri focarul de mpox din Africa drept o urgență globală de sănătate.
OMS și-a convocat comitetul de urgență mpox pe fondul îngrijorării că o tulpină mai mortală a virusului, clade Ib, a ajuns în patru provincii din Africa neafectate anterior. Această tulpină fusese izolată anterior în Republica Democratică Congo.
Experții independenți din cadrul comitetului s-au întâlnit virtual miercuri pentru a-l sfătui pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la gravitatea focarului. După această consultare, el a anunțat miercuri că a declarat o urgență de sănătate publică de interes internațional – cel mai înalt nivel de alarmă conform legislației internaționale în domeniul sănătății.
Cunoscut și sub denumirea de PHEIC, acesta este un statut acordat de OMS „evenimentelor extraordinare” care prezintă un risc pentru sănătatea publică pentru alte țări prin răspândirea internațională a bolii. Aceste focare s-ar putea să necesite un răspuns internațional coordonat, potrivit organizației. Centrul African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a declarat focarul o urgență de sănătate publică a securității continentale cu o zi înainte – prima astfel de declarație a agenției de la înființarea sa în 2017.
De la începutul acestui an, au fost raportate peste 17.000 de cazuri și peste 500 de decese în 13 țări din Africa, potrivit Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care clasifică focarul drept „eveniment cu risc foarte ridicat”. Cel mai mare număr de cazuri – peste 14.000 – au fost depistate în Congo, care a raportat 96% din cazurile confirmate luna aceasta.
Mpox este variola maimuței, doar că cei de la OMS au decis să-i schimbe numele din motive de corectitudine politică. Mai țineți minte epidemia de variolă a maimuței din urmă cu doi ani? În urmă cu doi ani, variola maimuței a ajuns și în Europa și America de Nord unde s-a răspândit în mediile homosexuale. La vremea respectivă, 98% dintre cei ce s-au îmbolnăvit au fost bărbați homosexuali. Virusul s-a răspândit atunci în cluburile și în timpul festivalurilor pentru homosexuali. OMS a declarat epidemia de variolă a maimuței o urgență globală de sănătate în iulie 2022 și a pus capăt acesteia în mai 2023.